Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 00:51

Електрика подорожчає

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Бойко анонсував підвищення тарифів на електроенергію для населення. Їх планують змінити наступного року.

Зараз українці платять при споживанні до 100 кВт/год — 0,9 грн, понад 100 кВт/год — 1,68 грн.

— Ринок електричної енергії формується. Державні компанії — Енергоатом, Укргідроенерго та Укренерго — збиткові. Приватні компанії — у надприбутках. Якщо хочемо не завалити систему, потрібно підвищувати ціну, — каже експерт з енергетичних питань 48-річний Геннадій Рябцев. — Держпідприємствам треба дозволити вільно реалізовувати енергію. Зараз діють публічні спеціальні обов'язки, щоб населення платило менше. Існує кілька варіантів виходу із ситуації — від поступового зняття цих обов'язків до коригування правил гри на ринку.

— Запровадження ринку електроенергії в Україні призвело до зростання тарифів для промисловості до 2,5–4 гривень за кіловат. Відповідно, влада планує підняти тарифи і для населення, — додає кандидат економічних наук 53-річний Олександр Хмелевський. — Кажуть, що нинішні покривають лише вартість транспортування електроенергії. Тому можна очікувати, що для населення їх підвищать мінімум до 2 гривень за кіловат. Зростання цін на електроенергію погіршить і без того важке становище людей. Зростатимуть борги за комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «Електрика подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути