вівторок, 31 липня 2007 18:17

Двірники прибирають сміття на велосипедах

П"ять двірників на триколісних велосипедах прибирають сміття в Нових Санжарах Полтавської області. Цього року Кабінет Міністрів присудив селищу перше місце в Україні з благоустрою та чистоти.

— Я в Ялті побачив велокарети, якими катали людей, — розповідає селищний голова Андрій Река, 54 роки. — А нам сміття треба збирати. У Харкові на велосипедному заводі замовили деталі. Місцевий підприємець Сергій Бульбаха зібрав із них триколісні екологічні карети. Кожна обійшлася в тисячу гривень. Окупилися за п"ять днів. А найдешевша машина для прибирання сміття коштує 20 тисяч гривень, — порівнює голова.

Уздовж центральної дороги через кожні кілька метрів стоять жовті урни з написом "Дякуємо за чистоту" та порядковим номером. Така коштує 100 грн. Голова каже, що в селищі їх загалом 356. А населення в Нових Санжарах становить 10 тис. осіб.

Назустріч велосипедом із прилаштованим спереду кузовом їде жінка в жовтогарячій жилетці. На візкові напис: "Екологічна карета". Зупиняється біля урни, вибирає сміття в білий поліетиленовий мішок. Вантажить його на велосипед.

— Двірником у селищній раді я працюю вже років двадцять, — каже Віра Козловська, 54 роки. — А цієї весни посадили нас на велосипеди, — усміхається.

Зізнається, що стало легше працювати. Доки "карет" не було, доводилося сміття мішками за сто метрів до самоскида тягати. А тепер під"їхав та забрав. Велосипедом за один раз можна завантажити до 100 кг сміття.

У селищній раді створили відділ благоустрою з 10 осіб. Із восьмої ранку до п"ятої вечора на екологічних каретах працюють п"ять двірників. Усі жінки. За місяць роботи отримують до тисячі гривень.

— Я о шостій ранку об"їжджаю селище, — розповідає Андрій Река. — Учора побачив бур"ян. Написав на паркані крейдою: "Скосити бур"ян". Скосили. Бюджет у нас копійчаний, тому працюємо за рахунок активності громади.

На березі Ворскли в Нових Санжарах розташовані десять закладів відпочинку. Селище претендує на звання курортного. Торік Одеський інститут курортології це підтвердив. Андрій Река розповідає, що з області часто приїжджають переймати досвід Нових Санжар.

— Тут був пустир із купами сміття, — показує він рукою. — Ми впорядкували доріжки. Збудували альтанку, де випускники зустрічають схід сонця.

Продавець Галина Мельник, 34 роки, живе біля селищної ради. Каже, що такому голові потрібно в пояс кланятися:

— На вулицях ні смітинки. У нас райцентр, із сіл люди приїжджають. Раніше купували морозиво й кидали папірці. Тепер на кожному кроці смітник. Соромно смітити.

Зараз ви читаєте новину «Двірники прибирають сміття на велосипедах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути