вівторок, 10 липня 2007 07:04

Два дні в Україні бушував буревій

Автор: фото: Артур БОНДАР
  У неділю в центрі Києва, неподалік палацу ”Україна”, від вітру впала тополя заввишки з п’ятиповерховий будинок
У неділю в центрі Києва, неподалік палацу ”Україна”, від вітру впала тополя заввишки з п’ятиповерховий будинок

Минулої п"ятниці—суботи північними та центральними областями України пройшли сильні дощі зі шквальним вітром. За дві доби випала двомісячна норма опадів. Із будинків зносило дахи, поламало сотні дерев, у деяких господарствах знищено майже весь урожай.

— Я тільки почув, як щось хруснуло, — розповідає водій тролейбуса N12 у Києві. — А як вийшов, то зрозумів: як добре, що я трохи проїхав зупинку.

У неділю на зупинці неподалік палацу "Україна" впала тополя. Дерево заввишки з п"ятиповерхівку від вітру зламалося під корінь і розтрощило рекламний щит із зображенням столичного мера Леоніда Черновецького та перегородило дорогу.

У тролейбусі було 13 пасажирів. Люди налякалися, але ніхто не постраждав. Поки приїхали рятувальники, утворився невеликий затор.

— Добре, що цього разу без жертв обійшлося. Це тому, що неділя, — каже 62-річна Світлана Корнієнко із сусіднього будинку. — В інший день на зупинці було б не менше десятка людей.

Через сильний вітер і дощ у райцентрі Сміла на Черкащині відключили від струму 96 вулиць. У самому обласному центрі 5 п"ятиповерхівок залишилося без води — забились очисні стоки. Повністю від струму відключили три села.

— Ще більший буревій був 25 і 26 червня. Тоді в нас покалічило села й міста, — каже Костянтин Проценко, 40 років, із Черкаського обласного управління МНС. — Цього разу нас оминуло — вітер пішов на Захід.

На Кіровоградщині в суботу внаслідок замикання лінії електропередачі, на яку впало дерево, згоріло 4,6 га пшениці. Вогонь спалахнув близько шостої вечора. Зайнявся хлібний масив площею 15 га поблизу села Піддубне Новоукраїнського району. Через півтори години два відділення пожежників зуміли погасити вогонь.

У Рівненській області після негоди повністю або частково залишилися без струму 113 населених пунктів. В агрокорпорації "Зоря" в Рівненському районі за два дні пропало майже 400 га ріпаку.

— Град і дощі так побили, що нічого не залишилося, — розповідає 57-річний Микола Петрук із управління агропромислового розвитку Рівненщини. — В області щонайменше 40 відсотків врожаю втрачено.

Найбільше через негоду постраждали Березнівський, Володимирецький, Гощанський і Радивилівський райони. Знищено принаймні 1800 га пшениці, 1400 га жита, 700 га вівса. Місцеві чиновники нарікають, що селяни не застрахували посіви.

Львівщиною цього тижня пройшли два буревії. Після шквального вітру 3 липня у понад сотні міст та сіл прибирали повалені дерева і відновлювали електропостачання. Через два дні все довелося починати спочатку.

— Цього разу обійшлося лише порваними дротами. Жертв, слава Богу, немає, — каже Віталій Туровцев із обласного управління МНС.

Після першого буревію в лікарні досі перебувають двоє жителів області.

Зараз ви читаєте новину «Два дні в Україні бушував буревій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути