пʼятниця, 17 листопада 2017 00:25

Дозволять пересаджувати нирки від нерідних донорів

Із наступного року в Україні стартує програма з пересадки нирки хворим від нерідних померлих людей. Зараз дозволена трансплантація лише від родичів.

Дозволи проводити такі операції отримали вже п'ять лікарень. Лікарі-реаніматологи навчатимуться на кількатижневих курсах в академії післядипломної освіти. У медзаклади закуплять апаратуру, що визначатиме смерть мозку. Коштує до $3 тис. — близько 70 тис. грн.

— Забрати нирки можна буде в людини, в якої помер мозок, — каже Уляна Супрун, 54 роки, виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я.

Українці змушені їздити на операції в Білорусь, Польщу, Німеччину чи Ізраїль.

— Там серед донорів є люди, які згодилися на це ще до смерті, — продовжує Уляна Супрун. — Створимо список реципієнтів. Лікар говоритиме з родичами наших донорів, показуватиме докази смерті мозку. Тільки тоді шукатимуть людину, якій можна передати орган. Нирки перевозитимуть і в інші міста. Над цим працюватиме ціла команда. Україні варто розвивати трансплантацію. Ціни в нашій державі на операції значно нижчі, ніж у європейських країнах.

Щороку в Україні виникає потреба в пересадці приблизно 2 тис. нирок. Трансплантації серця потребують до 1 тис. осіб, печінки — 1,5 тис.

За рівнем розвитку трансплантології Україна посідає останнє місце в Європі, говорять експерти.

Зараз ви читаєте новину «Дозволять пересаджувати нирки від нерідних донорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути