вівторок, 16 квітня 2019 00:45

"Дитячою сумішшю можна втамувати голод, але це нездорове харчування"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/@DOCTORLIDIABABICH
  Столичний неонатолог Лідія Бабич: ”Діти, яких вигодовували сумішами, мають слабший імунітет, проблеми із кровообігом, надмірну вагу. Харчування у перший рік впливає на все подальше життя”
Столичний неонатолог Лідія Бабич: ”Діти, яких вигодовували сумішами, мають слабший імунітет, проблеми із кровообігом, надмірну вагу. Харчування у перший рік впливає на все подальше життя”

У Києві на вул. Предславинській, 9 відкрили перший в Україні Банк грудного молока. Тут збирають, до­сліджують і обробляють грудне молоко. Потім його безкоштовно роздають немовлятам.

— Увесь процес ретельно контролюємо на кожному етапі, — кажуть в установі. — Донорів обстежуємо, молоко досліджуємо, пастеризуємо, зберігаємо.

На створення банку витратили 9 млн грн. Тут уже зібрали і роздали 40 л молока. Донором може стати тільки здорова жінка, яка годує власну дитину та вирішила ділитися молоком з іншими.

— Це довгоочікувана подія для українських лікарів, — говорить столичний неонатолог Лідія Бабич, 37 років. — У світі 95–98 відсотків жінок здатні годувати, але робити це понад півроку можуть лише 50–60 відсотків.

Для чого створили банк? Існують же дитячі суміші.

— У всьому світі дитяча суміш — це останній вибір. Люди беруть її, коли недоступні власне грудне молоко чи донорське. Суміш — це як вермішель "Мівіна". Нею можна втамувати голод, але це нездорове харчування. Суміші роблять не з материнського молока, а з казеїну — чужорідного для людини білка.

Дослідження показують, що діти, яких вигодовували сумішами, мають слабший імунітет. Мають більше проблем із кровообігом, надмірну вагу, алергію та інші хвороби. Харчування у перший рік впливає на все подальше життя.

Грудне молоко — не просто їжа. Воно живе. Містить багато мікроорганізмів, яких немає в жодній суміші. Це речовини, що впливають на розвиток нервової системи, імунітету, протистоять онкозахворюванням.

Кому потрібен банк?

— Жінкам, у яких немає молока, бо народили передчасно, мали незаплановані пологи, кесарів розтин або стрес. Деякі жінки мають протипоказання для годування грудьми. Наприклад, хворі на туберкульоз, ВІЛ, СНІД, ті, хто приймає несумісні з лактацією ліки. Не можна це робити і тим, хто проходить курс хіміотерапії. А кожній дитині з народження потрібно молоко. Банк допоможе отримати здорове харчування.

Як ставляться жінки до чужого молока?

— Ті, хто годує, без проблем віддають надлишок. Однак тим, хто не має і потребує, часто важко прийняти донорське молоко. Жінки переймаються, що дитина питиме ­молоко від багатьох чужих мам. Тут важливе правильне інформування — це справа ­лікарів і держави.

Раніше в Україні не було банку?

— У Радянському Союзі ­немовлят заганяли в режим. Так було зручно. Щось не так — одразу давали суміш. Від цього в жінок швидко зникало молоко. Штучне вигодовування вважали нормальним. Тоді не розуміли, що це ­неправильно. Зараз медицина в Україні орієнтована на дітей. Дізнаються потреби немовлят, як їх краще задовольнити.

Зараз ви читаєте новину «"Дитячою сумішшю можна втамувати голод, але це нездорове харчування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути