Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2019 00:10

Дерева в містах падають частіше

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/КИЇВ ОПЕРАТИВНИЙ
  10 березня на столичній вулиці Мазепи, 10 у дворі сухе дерево впало на автомобіль "Інфініті" вартістю півмільйона гривень. Розбило вікна, погнуло дах
10 березня на столичній вулиці Мазепи, 10 у дворі сухе дерево впало на автомобіль "Інфініті" вартістю півмільйона гривень. Розбило вікна, погнуло дах

10–12 березня Україною пройшовся буревій. Вітер швидкістю 30–35 м/с валив паркани, дерева, рвав електричні лінії, зривав дахи. Без електрики залишилися 537 населених пунктів у 15 областях. Загинули щонайменше троє людей і скалічилися кілька десятків.

Найбільше шкоди завдали звалені у містах дерева. У Він­ниці вбило 11-річну дівчинку, в райцентрі Хмільник — 29-річну жінку. Побиті автомобілі, магазини.

— У кожному місті є своя станція захисту зелених насаджень, яка стежить за деревами, — пояснює 30-річна Наталія Лебединець із Подільського управління зелених насаджень. — У столиці це Київзеленбуд. Вони перевіряють, аварійні — спилюють.

Роблять це навесні та восени. Експерти визначають стан за зовнішнім виглядом. Це не точно. Дерево може мати зелене листя і водночас бути трухлявим. При навантаженні впаде, хоч на корі не було й тріщини.

Якщо весною розквітає лише половина гілля або бруньки не з'являються зовсім — дерево сухе. Ми спилюємо й ті, які мають дупла. Якщо птах пробив дерево — воно сухе.

Хто відповідає, якщо дерево впало і завдало шкоди?

— За дерева у дворах відповідальні жеки або ОСББ. На вулицях — управління зелених насаджень.

Як поводитись під час буревію в місті?

— У жодному разі не варто ховатись під деревами. Навіть під живими, які не виглядають хворими чи пошкодженими. Від пориву вітру може впасти будь-яке. Навіть дуб.

Рослину тримає коренева система. Ми не бачимо, наскільки вона розгалужена і як глибоко залягає. У містах є багато підземних комунікацій. Вони пригнічують розвиток коренів, ті залягають близько до поверхні землі. Крона і стовбур розростаються, а корені лишаються слабкими.

Зараз ви читаєте новину «Дерева в містах падають частіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути