понеділок, 19 січня 2009 18:35

Черновецький має колекцію ікон за 500 тисяч доларів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Відвідувачка торкається ікони, яка належить міському голові Києва Леоніду Черновецькому, у п’ятницю в приміщенні столичного Музею російського мистецтва. Ікони, виставлені Черновецьким, були розвішані на чотирьох стінах музейної зали
Відвідувачка торкається ікони, яка належить міському голові Києва Леоніду Черновецькому, у п’ятницю в приміщенні столичного Музею російського мистецтва. Ікони, виставлені Черновецьким, були розвішані на чотирьох стінах музейної зали

"Подивіться на Божу Матір — вона ж схожа на київську бабусю!" — каже столичний голова 57-річний Леонід Черновецький.

Нещодавно він відкрив у київському Музеї російського мистецтва на вул. Терещенківській виставку старовинних ікон із власної колекції.

— Тоді не було фотографій, ікони малювали зі звичайних людей. Ісус Христос — це київський, український дідусь. Коли я зранку молився, Господь Бог мені про це сказав, — продовжує мер.

У музеї виставили 24 ікони із приватної колекції Черновецького. Більшість датовані кінцем XVIII ст. Мер говорить, що ікони збирає з 1999 року.

— Тоді я ще не вірив у Бога, хоча знав, що він є. Але за комунізму через це в мене могли забрати партквиток і зняти з посади. За перші дві ікони віддав останні гроші, — розповідає він, торкаючись ікон "Богоматір із немовлям" і "Спаситель" кінця XVIII ст. — Вони безцінні — не знаю, чому власник продав їх. Пам"ятаю його, старий такий був, професор. Мабуть, потребував грошей. Далі ікони дарували різні люди з різних приводів. Купував ще в антикварних магазинах. Одні — по 50 тисяч доларів, інші — по 30, по 20 тисяч.

Зауважує, що на виставці представлені образи загальною вартістю понад півмільйона доларів.

— Скоріш за все, усю колекцію рано чи пізно подарую музею. Раджу всім до них торкнутися, перехреститися, — каже й хреститься. Підходить до однієї з ікон, цілує її.

— Может, мне какую-то бабушку обнять? — питає тихцем у помічниці. Вона підштовхує до мера наглядачку музею, 67-річну Надію Певну.

— Это — украинская Божья Матерь, — гучно оголошує Черновецький, обіймаючи жінку. Цікавиться, чи підняли їй зарплату. Надія Кузьмівна Певна червоніє, щось шепоче міському голові на вухо. Той киває і відпускає жінку.

Виставка ікон "Різдвяна" триватиме до 21 січня. Вхід — 5 грн, для дітей та пенсіонерів — безплатно.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький має колекцію ікон за 500 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути