Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2018 00:25

Без світла лишилося дві тисячі людей

У районі Привокзальної площі в Києві 31 жовтня утворився затор. Близько 200 мешканців будинків на Харківському шосе, 19 і 19а, перекрили дорогу шинами. Стоять там із вчорашнього вечора. Пропускають машини швидкої допомоги і трамваї. Автомобілі розвертають. Заблокували рух п'яти автобусних маршрутів.

Люди вимагають відновити подачу електроенергії в житловому комплексі "Мега Сіті". Коли вона зникла, жителі будинку спочатку подумали, що це планове відключення. Пробувши без електроенергії весь день, пішли блокувати дорогу.

— Без попередження електрику вимкнули вчора об 11-й ранку. Без світла залишилося дві тисячі людей, — говорить мешканка одного з будинків Алла Сагата, 37 років. На руках тримає 2-річного хлопчика. Поруч — 12-річний син. — Проблеми з електроенергією і водою в будинку були завжди. Останній рік часто вимикали ліфти. На 11-й поверх з малими дітьми і коляскою підіймалися пішки. Але це відключення світла найдовше. У квартирі холодно. Опалення нам ще й досі не включили. А вчора після вимкнення світла пропала вода. Палили свічки, вечерю готувала на газовій горілці.

У 35-поверховому будинку 760 квартир. Їх відключили від електроенергії за борги компанії "Київські електромережі" у розмірі близько 3 млн грн. Багатоповерхівка належить забудовникові Анатолію Войцеховському. Його звинувачують у самовільному захопленні земельних ділянок і зведенні на них житлових комплексів. Зокрема, "Мега Сіті". Сам забудовник у бігах.

— Немало боргів залишилося після втечі Войцеховського. Крім того, люди ще і самі заборгували. Деякі досі роблять ремонт, тому не сплачують комунальні. Деякі здають квартири, і теж не платять, — додає жінка.

Будинки у житловому комплексі отримували електроенергію за тимчасовими договорами. На постійні не перейшли досі. Із жовтня 2016 року товариство "Дім-Сервіс 19", яке тримає на балансі відключені новобудови, платить за надані послуги несвоєчасно і не в повному обсязі, кажуть у прес-службі "Київських електромереж".

— Торік у грудні ми створили три ОСББ і взяли будинок на управління, — каже 42-річний мешканець будинку Сергій Чиков. — З цього часу просимо "Київські електромережі" поставити наш будинок на баланс і укладати договори з кожним мешканцем. Нам відмовляють, а натомість укладають тимчасовий договір з "Дім-сервіс 19". Ця проміжна організація забезпечує будинок енергопостачанням. Через неї проходять платежі. Якби кожен мешканець мав можливість сплачувати напряму, з'явилася б можливість відключати світло лише боржникам. Таких у будинку близько 15 відсотків.

О 13:38 світло ввімкнули. Протестувальники розійшлися. Постачальники електроенергії дійшли компромісу з представниками ОСББ і уклали угоду. Будинки-боржники також надали графік погашення заборгованості на 8 місяців наперед.

— Домовилися частину боргу оплатити сьогодні. Сума — приблизно 250 тисяч гривень. На залишок боргу, десь 2,7 мільйона, ми складаємо з боржником договір про погашення до 1 липня наступного року, — розповів директор із продажу ДТЕК "Київські електромережі" Віктор Мельников.

Зараз ви читаєте новину «Без світла лишилося дві тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути