пʼятниця, 13 липня 2007 07:00

Бажаючих стати військовими учетверо більше

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Вступники до Київського військового ліцею ім. Івана Богуна проходять медичну комісію.
Вступники до Київського військового ліцею ім. Івана Богуна проходять медичну комісію.

До 2011 року Україна зменшить склад Збройних сил майже на 100 тис. Така вимога НАТО. Щороку скорочують 18–20 тис. солдатів. А охочих вступити до військових вузів стає дедалі більше.

Цього року на одне місце претендує по чотири-п"ять людей. Протягом червня заяви подали 1800 — на 400 більше, ніж торік.

— Думаю, серіал "Кадети" зробив свою справу. У нас зараз чотири людини на місце. Минулого року було дві, — каже 60-річний Леонід Кравчук, начальник Київського військового ліцею ім. Івана Богуна.

У п"ятницю зранку біля ліцею вступників немає. О дев"ятій у них почався іспит з математики. Біля контрольно-пропускного пункту стоять колишні абітурієнти з батьками. Чекають на апеляційну комісію.

— Син учора здавав фізичну підготовку. Треба було піджатися на турніку вісім разів, а він зміг лише п"ять, — розповідає жінка з Білої Церкви. Називатися не хоче. — Сьогодні зранку віддали наші документи. Сказали: не пройшов фізичну підготовку. Але нас таке пояснення не влаштовує.

Жінка каже, що хабарів пропонувати не буде. Мовляв, тут таке не проходить.

Близько двадцяти абітурієнтів у плавках чекають медичну комісію в коридорі ліцею. Хлопці 15–16 років різної статури й ваги. Їх оглядають лікарі, перевіряють силу в руках, міряють об"єм грудей.

— Цього року в нас міцні хлопчики. От один стиснув пристрій для вимірювання сили в руках аж до відмітки 64. Наш начальник до сімдесяти вижимає, — каже медсестра. — А інший вижав усього 15. Такого цього тижня ще не було.

У ліцеї ім. Богуна хлопці складають іспити з математики, української та іноземної мови, фізичної підготовки. Проходять медичну та психологічну комісію. Колись цей ліцей називався Суворовським училищем. Він готував еліту армії. Цього року сюди приїжджали герої серіалу "Кадети".

Абітурієнти до інших військових закладів іспити складають на Львівщині, на Яворівському полігоні. Вони здають пронумеровані листочки. Це спеціальний код замість прізвища та імені. Така система виключає корупцію при вступі. 15 липня усі випробування закінчаться.

— Через те, що скорочується армія, цього року вдвічі зменшено набір до військових вищих навчальних закладів. Тому такий великий конкурс, — каже керівник головної відбіркової комісії Володимир Мазур, 58 років.

У Міністерстві оборони припускають, що престиж професії зростає, бо військовим збільшили зарплати, почали видавати квартири. Контрактники зараз отримують 1 тис., прапорщики — 1,2 тис., полковники — понад 2 тис., а генерал-лейтенанти — 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Бажаючих стати військовими учетверо більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути