пʼятниця, 08 червня 2018 06:40

Азовське море закрили для кораблів

До 1 вересня Україна закрила Азовське море для цивільних суден. Для заходу в торгові порти кораблям лишили смугу шириною 10 км. Біля Бердянська на Запоріжжі та Маріуполя на Донеччині проводитимуть військові навчання.

Азовське море й Керченська протока поділені між Україною та ­Росією договором 2003 року. Однак після відкриття Керченського мосту росіяни закрили для суден свої 2 тис. кв. км Азовського моря. Заявили, що проводитимуть там стрільби Чорноморського флоту Росії, перекинули п'ять швидкісних катерів із Каспійської флотилії. Ті почали затримувати торгові кораблі, що йдуть в українські порти. У відповідь Україна також закрила свою частину моря.

— Було б добре, щоб Україна пересунула до Азовського моря кораблі українських військово-морських сил, які зараз в Одесі. Щоб надіслати Росії потужний сигнал: Україна готова чинити спротив на морі так само, як і на суші, — каже американський аналітик Пол Ґобл, 69 ­років.

На початку червня прикордонники Маріупольського загону морської охорони почали проводити власні навчання. Українське узбережжя патрулюють бойові літаки ­Су-25 та вертольоти.

130 000 гривень на добу коштує простій торговельного судна, що затримують росіяни в Азовському морі. Про це каже Айна Чагир із Маріупольського морського торгового порту. З 2 по 4 червня порт простояв без роботи. Чотири судна, які йшли у бухту, були затримані росіянами. Їх ­огляд зайняв 36 годин.

Зараз ви читаєте новину «Азовське море закрили для кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути