вівторок, 11 грудня 2018 06:40

Азовське море хоче патрулювати ОБСЄ

Розширити дію моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі на Азовське море пропонує голова міністерства закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Сьогодні місія поширюється на сухопутну територію України. Спостерігають за реалізацією Мінських домовленостей.

— З української сторони вона була розцінена як раціональна. З російського ж боку, навпаки, дуже скептично, — підкреслив політик.

25 листопада російські силовики під прапором РФ атакували три українські кораблі в Азовському морі. Взяли на абордаж катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу", захопили моряків. Шестеро українських військових отримали поранення.

Підконтрольний Кремлю суд у Сімферополі арештував 24 захоплених моряків на два місяці. Їх перевезли до Москви. Українська влада назвала їх військовополоненими.

140 торгових суден стоять на приколі в Керченській протоці станом на 10 грудня. 98 із них у Чорному морі, решта — в Азовському.

— Добовий простій такого корабля коштує 30 тисяч доларів (834 тис. грн. — ГПУ), — говорить міністр інфраструктури Володимир Омелян, 39 років.

Через постійні затримки кораблів у Керченській протоці судновласники підняли вартість фрахту на 7 доларів — 194 грн на тонні.

— Фрахт із Маріуполя дорожчий через необхідність проходження каналів і проток, а затримки збільшують його вартість ще більше, — пояснює Ігор Барський, начальник Маріупольського порту. — Від нас у порти Італії фрахт коштував 21 долар за тонну — 584 гривні, тепер — 28 доларів. Для порівняння, вартість фрахту з портів Чорного моря становить 15 доларів — 417 гривень.

З 29 листопада порт втратив близько 300 млн грн, а держава — 120 млн грн митних та податкових зборів.

— Теоретично, вантажі треба було б перенаправити в порти Чорного моря. Але на це потрібен час, адже суднова партія накопичується два-три тижні, — каже начальник порту. — Крім того, автоперевізники відмовляються їхати за вантажами до Маріуполя через відсутність нормальних доріг, а залізниця і так перевантажена.

Зараз ви читаєте новину «Азовське море хоче патрулювати ОБСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути