Ексклюзиви
середа, 06 лютого 2008 07:09

Анатолій Карпов грав із школярами і в"язнями

Колишній чемпіон світу з шахів Анатолій Карпов, 57 років, дав у Харкові сеанс одночасної гри на 20 дошках. Із любителями гри зустрівся в палаці спорту "Локомотив" перед жіночим тенісним матчем Україна–Бельгія.

Помірятися силами з екс-чемпіоном світу прийшли переважно першорозрядники й кандидати в майстри спорту. Багато хто приніс на сеанс книжки чемпіона й поклали поруч. Школярка Олена Матвєєва на листку паперу старанно вивела: "Сеанс одночасної гри. Карпов — я". Записувала всі ходи.

Карпов переважно ходить дуже швидко. Часом затримується на кілька хвилин, іноді довго думає.

— Намагаюся відповідально підходити до всіх матчів, і сеанс одночасної гри — не виключення, — говорить спортсмен. — Мені подобається, коли опоненти грають цікаво, нестандартно. Наприклад, сьогодні один хлопець гарно захищався, і мені довелося погодитися на нічию.

Сеанс тривав понад 2,5 год. Аби не спізнитися на тенісний матч, довелося скінчити завчасно. Карпов повністю дограв 10 партій. Сім із них виграв, три закінчилися внічию.

Увечері Карпов грав із засудженими 25-ї Олексіївської колонії. На гру мав півгодини — мусив повертатися до Москви. Тому за дошки сіли шість гравців із колонії. У російських в"язницях Анатолій Карпов — частий гість. Із сеансами одночасної гри він побував майже в 20 виправних закладах від Красноярська до Калінінграда.

— Для цих людей шахи — то і захоплення, і відпочинок, — говорить Карпов. — Гадаю, шахи допоможуть їм утриматися, не зірватися після того, як вони опиняться на свободі.

Засудженні грали з ентузіазмом. Довше за всіх протримався 34-річний Володимир Яковлєв — 18 хв.

— У мене був один промах, та Карпов не скористався цією слабиною й грав свою гру. Хоча він не міг не бачити, де я помилився, — каже в"язень.

Володимир Яковлєв у колонії вже втретє. За крадіжку відсидів 3,5 року — половину терміну. Має незакінчену вищу педагогічну освіту. Навчався на філологічному факультеті. Кинув інститут, служив в армії, був у миротворчих силах ООН в Югославії. Потім зайнявся комерцією. У колонії працює кухарем.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Карпов грав із школярами і в"язнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути