Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 06:25

Алкоголь зросте у ціні

Міністерство економіки хоче підняти ціни на алкоголь. Вартість горілки та лікеро-горілчаних виробів зросте на 6,2%. Віскі, ром і джин здорожчають на 5,9%, коньяк і бренді — на 5,5%. Сидр, вермути та вина з додаванням екстрактів додадуть до ціни від 8,2 до 34,2%.

Нинішні роздрібні ціни на алкоголь діють із вересня 2018-го. У січні цьогоріч підвищили мінімальну вартість шампанського — з 89 до 109 грн за пляшку.

Збільшення цін потрібне, бо зросла вартість складових виробництва, зарплата, кажуть в асоціації "Укргорілка".

— Зараз в Україні підвищуються ціни по всіх напрямках. Уряд іде найлегшим шляхом — максимально оподатковує й вилучає кошти в населення, підприємств, щоб наповнювати бюджет, — розповідає економіст Андрій Новак, 48 років. — Після алкоголю подорожчає тютюнова продукція, пальне. Це три потоки товарів, що завжди мають великі прогнозовані обсяги продажів. Так уряд хоче залучити додаткові мільярди в бюджет. Коли ціна на товар уже неадекватна та не відповідає доходам українців, відбуваються паралельно два процеси — тінізація цих ринків і активніший випуск контрафактної продукції. Якщо мінімальні ціни на алкоголь збільшаться, на легальному ринку зменшиться продаж. Зросте самогоноваріння.

Від 25 до 80% алкоголю в Україні виробляють нелегально, за оцінками. Найменше серед нього пива, бо там складний технологічний процес.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь зросте у ціні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути