Міністерство економіки хоче підняти ціни на алкоголь. Вартість горілки та лікеро-горілчаних виробів зросте на 6,2%. Віскі, ром і джин здорожчають на 5,9%, коньяк і бренді — на 5,5%. Сидр, вермути та вина з додаванням екстрактів додадуть до ціни від 8,2 до 34,2%.
Нинішні роздрібні ціни на алкоголь діють із вересня 2018-го. У січні цьогоріч підвищили мінімальну вартість шампанського — з 89 до 109 грн за пляшку.
Збільшення цін потрібне, бо зросла вартість складових виробництва, зарплата, кажуть в асоціації "Укргорілка".
— Зараз в Україні підвищуються ціни по всіх напрямках. Уряд іде найлегшим шляхом — максимально оподатковує й вилучає кошти в населення, підприємств, щоб наповнювати бюджет, — розповідає економіст Андрій Новак, 48 років. — Після алкоголю подорожчає тютюнова продукція, пальне. Це три потоки товарів, що завжди мають великі прогнозовані обсяги продажів. Так уряд хоче залучити додаткові мільярди в бюджет. Коли ціна на товар уже неадекватна та не відповідає доходам українців, відбуваються паралельно два процеси — тінізація цих ринків і активніший випуск контрафактної продукції. Якщо мінімальні ціни на алкоголь збільшаться, на легальному ринку зменшиться продаж. Зросте самогоноваріння.
Від 25 до 80% алкоголю в Україні виробляють нелегально, за оцінками. Найменше серед нього пива, бо там складний технологічний процес.
Коментарі