четвер, 19 листопада 2009 08:25

108 хворих за тиждень проходитимуть процедуру штучної нирки

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Ольга Гайдай (ліворуч) і Наталія Коваленко на апаратах штучної нирки в новому медичному центрі в Черкасах. Біля Наталії черговий лікар робить записи в її медичну картку
Ольга Гайдай (ліворуч) і Наталія Коваленко на апаратах штучної нирки в новому медичному центрі в Черкасах. Біля Наталії черговий лікар робить записи в її медичну картку

Перший в Україні центр гемодіалізу відкрили в Черкасах. Триповерхове приміщення звели на місці напівзруйнованого корпусу першої міської лікарні.

Гемодіаліз призначають людям, в яких хворі нирки. Центр розрахований на 42 апарати. У кількох залах обладнали 18 крісел штучної нирки. Там кров пацієнта очищують за допомогою спеціального розчину і повертають в організм. Таку процедуру хворий проходить тричі на тиждень. Один сеанс триває 4 год.

— Апарат моделює функцію людської нирки і очищує організм від токсинів і шлаків. Видаляє надлишок води, який не виводиться природним шляхом, — розповідає лікар Володимир Кондратюк, 48 років.

За тиждень центр може прийняти 108 хворих. В області таких 65. Усі лікувалися в гемодіалізному відділенні обласної лікарні. 52 — перейшли до центру. У лікарні лишилися тяжко хворі.

У перший день роботи заклад прийняв 24 пацієнти. Серед них 58-річна черкащанка Ольга Гайдай. У неї хронічна ниркова недостатність.

— Пішло ускладнення після пієлонефриту. Нічого не боліло, а нирки тихо вмирали. Були набряки, задишка, підвищений тиск, слабість, втрата апетиту, але все списувала на клімакс, — знімає з обличчя марлеву маску.

Ольга Гайдай на гемодіалізі п"ятий рік. В обласній лікарні процедуру проходила двічі на тиждень.

— Людей там багато, а апаратів мало. Тепер ходитиму тричі, як і треба. Це для організму краще — менше набряків буде, і колір обличчя кращий, — жінка дивиться телевізор. На плазмовому екрані, почепленому під стелею, транслюють концерти та розважальні телепередачі.

Нічого не боліло, а нирки тихо вмирали

Її сусідка 29-річна Наталія Коваленко з Монастирища на діалізі сім років. Після ангіни отримала ускладнення — запалення ниркової оболонки. Хвороба переросла в хронічну ниркову недостатність.

— Я як прийшла сюди на екскурсію, не повірила своїм очам, — усміхається Наталія. До неї підходить медсестра, перевіряє вшитий під шкіру катетер.

Вартість однієї процедури на апараті штучної нирки — 850 грн. Жителям Черкащини центр надає послугу безкоштовно. Лікування оплачуватиме облдержадміністрація.

— Як розробимо механізм проплати з інших областей — прийматимемо пацієнтів з усієї країни. Ми можемо обслуговувати вдвічі більше хворих, ніж є в області, — каже головний лікар Володимир Новаківський, 34 роки.

Центр обійшовся в 6 млн євро. Його збудувала німецька компанія "Фрезеніус медікал кеа".

Хворий має проходити гемодіаліз постійно. Він продовжує вік на 15–20 років. Альтернатива процедурі — пересадка нирок.

Зараз ви читаєте новину «108 хворих за тиждень проходитимуть процедуру штучної нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути