Ексклюзиви
понеділок, 24 листопада 2014 14:04

В Канів їдуть відпочити від шуму і насолодитися краєвидами
19

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Канів — невелике містечко на Черкащині, відома насамперед могилою найлегендарнішого українського письменника Тараса Шевченка та канівським водосховищем. Втім, в Каневі є також п'ять музеїв, багато пам'ятних знаків та могили видатних українських гетьманів. Місто знаходиться у 70 кілометрах від Черкас та в близько 130 кілометрах від Києва. Дорога зі столиці власним авто до Канева займе близько 1,5-2 годин. Крім історичних пам'яток, місто цікаве й мальвоничими краєвидами на Дніпро та його схили.

Головне визначне місце Канева, безумовно, — Чернеча або Тарасова гора. В гарну погоду туристи піднімаються на неї пішки, але бажано все-таки дістатись до пункту призначення автомобілем. В будь-якому випадку, до могили Тараса Григоровича деякі відстань ви пройдете пішки, лишивши автівку біля входу до історичного комплексу. А воно того варте: дорогою до Тараса Григоровича ви побачите меморіальні дуби, посаджені до 100-річчя з дня народження Шевченка, "Тарасову світлицю" — перший народний музей поета, ошатна будівля музею Тараса Шевченка. Є тут і водограй, басейн з водоспадом та каштанова алея, посаджена у 1939 році. Неподалік — могила Івана Ядловського, доглядача могили поета з 1883 по 1933 роки. Цей чоловік жив поряд і проводив до визначного місця екскурсії.

В Каневі варто подивитись також Успенський собор, збудований князем Всеволодом Ольговичем у 1144 році. За своєю будовою він нагадує Успенський собор Києво-Печерської лаври. Загалом, в цьому містечку точно варто відпочити від шуму великого міста, насолоджуючись природою і тишею.

"Дуже люблю своє маленьке древнє місто, - розповідає корінна жителька Канева Людмила, - Не всі знають, але саме тут похований дитячий письменник Аркадій Гайдар, також - російський драматург 19 сторіччя Олександр Ленський. В радянські часи в Канів любив приїздити Нікулін. А наш собор, який безумовно варто побачити, - один з найдревніших в Україні. В Шевченківському заповіднику є рідкісні й цікаві рослини. Ну а стежка до легендарного Тараса Григоровича не заросте ніколи".

Зараз ви читаєте новину «В Канів їдуть відпочити від шуму і насолодитися краєвидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути