Ексклюзиви
понеділок, 19 червня 2017 22:49

"Місцеві до сих пір тикають пальцем на білу людину" - киянка переїхала до Конго за коханим
4

Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго    Фото: Facebook
Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго    Фото: Facebook
Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго
Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго

"В один момент ти закоханий в Африку, а наступного ти її ненавидиш", - так описує своє життя в Конго 31-річна Анна Авузяк з Києва. 2 роки тому вона переїхала туди жити. Спочатку на невеликі періоди по кілька місяців. З січня живе там постійно.

Автор: Тарас Подолян
  Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго
Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго

У 2014-му вона познайомилася зі своїм теперішнім хлопцем, який працював в Україні за контрактом. Сам він з Бельгії. Невдовзі його відправили до Демократичної республіки Конго. Через певний час Анна лишила роботу у власному ательє і вирішила переїхати до коханого. Відтоді відкриває Африку для себе і українців, які слідкують за її статтями для різни видань.

Про невідому Африку, її проблеми і незвичні традиції Анна розповіла Gazeta.ua.

Яке перше враження було від Конго?

Конголезці до сих пір тикають пальцем на білу людину. Іноземців сприймають як гаманець. Діти бігають за тобою і постійно щось просять, як у фільмах. Тому приїжджі пересуваються тільки на машинах з водіями.

Побут місцевих далекий від того, що ми в Україні сприймаємо як належне. Люди живуть без струму і системи водопостачання. Воду для пиття беруть в озері. Там же перуть, миють мотоцикли.

Які там є туристичні об'єкти?

Туристів возять тільки конвоєм. Показують національний парк Вірунга. Там є гірські горили. Вони не бояться людей, тому підходять близько. Можна помітити, що вони поводяться як звичайна людська сім'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник назвав країни для незабутніх подорожей

Поряд з містом Гома, в якому я поселилася, є вулкан. Це друге туристичне місце. Його висота 3 700 м. Підняття нагору займає 5 годин. Складно, бо великий перепад висот. Я піднялася у трек в перший місяць. Потрапила в сезон дощів. Вимокла повністю, а нагорі було +5. Однак нагорі дуже гарно.

Сиділа на спеціальній лавці на краю вулкану з чашкою кави і дивилася на лавове озеро внизу

Чим здивувало місцеве населення?

Характерна риса конголезців - велика любов до моди. Можна побачити людину в чоботях в багні, але в ідеальній білій сорочці і красивих штанях. Вони шиють багато одягу. Жінки ходять у кольорових довгих сукнях. Це моделі 20-х років минулого століття з довгим подолом. У нас такі тільки вечірні.

Мене здивувала тканина. Сукні роблять з товстої провощеної бавовни. На цій тканині можна навіть спати. Легко змивається водою. Подібну у нас використовують інколи для наметів. Привозила в Україну тканину для подруг. Вибирала найм'якшу. Всім сподобалася через яскраві принти. На тканині мінімум 3 кольори.

Люди не знають, що очікувати від завтрашнього дня

Любов до яскравого одягу, думаю, наслідок війни. Люди не знають, що очікувати від завтрашнього дня. Також біля Гоми є величезний вулкан, який ще й раз на 5-10 років активізується. Тому люди живуть сьогоднішнім днем.

Які міфи зникли після життя в Конго?

Мій найулюбленіший міф, що в Африці дуже спекотно. Ми живемо на висоті 1400 м. Ввечері +18. Найхолодніше було, коли показувало +12. В сезон дощів середня температура +20. Тому Африка - це не тільки розігріта пустеля.

  Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго    Фото: Facebook
Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго Фото: Facebook

Другий міф - всі думають, що в Африці повсюди малярія. Наприклад, у Конго немає комарів, які переносять цей вірус. Для них занадто холодно.

Третій міф про "лінивих африканців". Чую буває: у них так погано, бо не хочуть працювати. Насправді, сьогодні вони не можуть розвиватися через брак освіти. У нас це є. І ми не цінуємо цього.

Навіть початкова освіта платна. Діти, які не навчаються, можуть займатися тільки примітивною працею.Стають столярами, перевозять щось. Самі африканці дуже витривалі. Кожного ранку спостерігаю, як місцеві жителі бігають. Звичайна відстань для них - 20 км. Для нас це півмарафон. Працездатність набагато вища, ніж у нас.

Навіть початкова освіта платна. Діти, які не навчаються, можуть займатися тільки примітивною працею

Чи є якісь заборони?

Є табу в одязі. Не можна носити сукню, яка відкриває коліна. Найкраще, коли вона до підлоги. Одного разу вийшла з машини в короткій сукні. Чоловіки і жінки почали реготати з мене. Показували на мої ноги. Це була моя перша подорож в Конго. Після цього не носила нічого короткого. Навіть дітям не дозволяють відкривати коліна.

Автор: Тарас Подолян
  Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго
Анна Авузяк 2 роки тому переїхала до Конго

У деяких своїх статтях ви згадували про тяжку роль жінок і дітей в африканських країнах. Які вони мають проблеми?

В основному, жінки займаються господарством і дітьми. Середня цифра дітей у родині - 16. Багато їх вмирає. Решта - допомагають по господарству. Працюють, носять здоровенні мішки на голові. Для цього є спеціальні шапочки. Вражена тим, які піраміди на голові споруджують жінки.

Місцеві діти завжди щасливі. Граються патикою в пилюці і не плачуть. Також конголезці гарно вдягають дітей. Якось їхала і бачила дівчинку, яка пасла козу. Навколо була багнюка, а вона стояла у білій сукні, як у нас на весілля дівчаткам одягають.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідницька організація шукає туристів на зарплату в 2,5 тис. євро в місяць

Діти люблять моє волосся. Підходять і гладять по голові. Проблем з фізичним контактом немає. У них волосся зовсім інше за структурою. Не вірять, що моє справжнє.
Один з вражаючих фактів той, що Гома - світова столиця згвалтувань. Я працюю в місцевій громадській організації, яка намагається змінити ситуацію в країні. Проводять різноманітні проекти для чоловіків. Там розповідають історії зґвалтованих жінок, жертв домашнього насильства.

Гома - світова столиця згвалтувань

Анет, з якою я працюю, одружилася, коли їй було 14 років. Її чоловікові - 30. Це вважається нормальним, адже чоловік тоді може забезпечити. Він вмер, і Анет не мала з чого жити. Пішла на курси шиття. Після цього вирішила інших жінок недорого навчати шиттю і крою. Так показує інший шлях, як заробляти гроші. Однак більшість дівчат тільки і мріє про шлюб.

Зараз ви читаєте новину «"Місцеві до сих пір тикають пальцем на білу людину" - киянка переїхала до Конго за коханим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути