Ексклюзиви
пʼятниця, 27 жовтня 2017 16:35

Ідея подорожі на вікенд: Чигирин - резиденція Богдана Хмельницького на Черкащині
16

Якщо вам до вподоби місця, де гартувалася незалежність Україні і де панує дух козаччини та боротьби за свободу – радимо відвідати Чигирин. Це історичний заповідник - гетьманська столиця у однойменному місті Черкаської області.

Чигирин – це відома резиденція гетьмана Богдана Хмельницького. Саме місто було засноване у далекому 16 сторіччі. Не дивно, що розквіт Чигирина прийшовся якраз саме на той період, коли він був столицею Гетьманщини. Резиденція Богдана Хмельницького була тут у 1648-1657 роках. Після цього місто не втрачало популярності й в інших гетьманів. Також Чигирин був центром Чигиринського полку.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз Чигирин – невелике місто, у якому проживає близько 9 тисяч людей. Місто входить до складу національного історико-культурного заповідника. Головна цікавинка міста – резиденція Богдана Хмельницького. Там можна побувати, як попередньо замовивши екскурсію, так і самому. Багато хто їде в Чигирин організованими турами з Києва, але стороннім гідам всередині приміщень проводити екскурсії забороняють. Для цього краще найняти місцевого екскурсовода.

Автор: Олег БОЖКО
 

Найперше резиденція, на жаль, до наших часів не збереглася. Її вщент зруйнували турецькі війська і татари. Але її вирішили відновити за часів президенства в Україні Віктора Ющенко у 2009 році. Зараз у заповіднику можна подивитись будинок охорони резиденції, канцелярію, обороні стіни, храм святих Петра і Павла. А також – відновлену скарбницю.

На жаль, історичних фактів про Богдана Хмельницького до наших днів дійшло не так багато. Відомо лише приблизно, що резиденцію в Чигирині для нього звели у 1648 році. Але от проіснувала вона усього близько десяти років.

Автор: Олег БОЖКО
 

Після Хмельницького Гетьманщина розпалася на дві частини: Правобережну і Лівобережну. Пізніше гетьманську столицю вирішили перенести у Батурин в сучасній Чернігівській області. А от Чигирин, нажаль, зруйнували турки і татари.

Масштабна реконструкція комплексу уже в наші дні не минула дарма: зараз туристи можуть насолодитися краєвидами на місто, які відкриваються із резиденції Хмельницького, відвідати музей і погуляти чистою і доглянутою територією заповіднику. А також, звісно, тут є широкий вибір сувенірів, і тоді додому із Черкаської області можна повернутися не з пустими руками.

Зараз ви читаєте новину «Ідея подорожі на вікенд: Чигирин - резиденція Богдана Хмельницького на Черкащині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути