Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2018 19:19

"Знала одне, що ця поїздка не буде схожа ні на один туристичний досвід до цього" - Дарія Левадна пройшла шляхом Святого Якова 500 км
5

Автор: Тарас Подолян
  Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів
Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів

Киянка 26-річна Дарія Левадна торік пішки пройшла 500 км шляхом Святого Якова, або Ель Каміно де Сантьяґо. Маршрут почала в іспанському місті Бургос. Завершила в Сантьяго-де-Компостела, де розташована найбільша реліквія Іспанії - мощі апостола Якова.

"Розійшлася з хлопцем, якого дуже кохала. До цього була зовсім не готова і в перші дні не уявляла, як будувати своє життя далі. Згадала про розповідь друга, що ходив Каміно. Зібралась за два дні і полетіла в Барселону. Зараз розумію, наскільки спонтанним і не продуманим було моє рішення, але це було одне з найбільш правильних рішень у моєму житті. Іноді просто треба довіритися тому, що відбувається", - згадує Дарія.

Свій маршрут киянка подолала за 20 днів. Під час подорожі вона знайомилась з іншими мандрівниками, смакувала місцеву кухню і насолоджувалась природою. Про пригоди спонтанної поїздки Дарія Левадна розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua.

Як проходила підготовка до Ель Каміно де Сантьяґо?

На роздуми і збори у мене пішло два дні. Інформацію про Каміно спочатку пошукала в мережі. Знайшла на форумах багато інформації. До того не ходила в походи.

Купила дві пари трекінгового взуття, спальник. По міркам пілігрима (так називають мандрівника на Шляху Святого Якова. - Gazeta.ua) у мене був легкий рюкзак. Всього шість кілограмів. Не було навіть змінного одягу. Мала два комплекти одягу - на теплу і холодну погоду. Дві футболки, одні шорти. Але це я зробила це усвідомлено, зробивши свій рюкзак максимально легким без зайвих речей.

Маршрут, яким я йшла, не пролягає біля жодного великого туристичного міста. Довелось летіти в Барселону. Звідти потягом 600 кілометрів їхати до Бургоса.

В дорозі багато міркувала про своє життя, про те, хто ж я, чого хочу. Каміно дуже сприяє таким думкам

Чи розуміли до кінця, що на вас очікує в мандрівці?

Насправді, до кінця не усвідомлювала, як буде виглядати моя подорож і що мене чекає. Я знала одне, що ця поїздка не буде схожа ні на один туристичний досвід до цього. Я знала, що розраховувати можу тільки на себе.

Автор: Facebook
  Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів
Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів

Раніше я за кордон одна не їздила, і для моїх батьків це було великою несподіванкою. Мама дуже хвилювалась, але мені вдалося її переконати в тому, що ця поїздка тільки на користь.

Де пілігрими зупиняються на ночівлю?

Ще в Україні прочитала, що там можна ночувати в хостелах або, як називають їх місцеві, альберго. Їх є два види: приватні і муніципальні. Приватні схожі на класичні в нашій уяві хостели, де кілька двоповерхових ліжок в кімнаті. У муніципальних, зазвичай, більше двоповерхових ліжок. Пам'ятаю альберго, в якому я нарахувала близько 80 ліжок. Скрізь є гарячий душ. Часто перед сном всі пілігрими збираються, готують спільну вечерю і спілкуються, атмосфера дуже доброзичлива. У альберго поділу на кімнати для чоловіків і жінок немає, всі сплять разом. Там жартують, що пілігрим - це безстатева істота. Дійсно, жодного разу не відчувала через це дискомфорт.

Вдячна цьому маршруту за те, що дозволив мені відірватися від соціуму і почути себе

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Природа перетворила розкішний курорт на острів-привид

Чим займали себе у дорозі?

Цілий день йшла пішки сама. Мене обганяли, або я когось. В дорозі багато міркувала про своє життя, про те, хто ж я, чого хочу. Каміно дуже сприяє таким думкам.

Вдячна цьому маршруту за те, що дозволив мені відірватися від соціуму і почути себе. Усвідомила, що жила, виправдовуючи очікування оточуючих, а свої бажання, на жаль, не реалізовувала.

Перед відносинами з хлопцем, я була заміжня. Під час подорожі подумки говорила зі своїм колишнім чоловіком. Дякувала за все хороше, подумки промовляла те, що хотіла сказати, але так і не сказала.

По скільки кілометрів проходили в день?

В середньому - по 25 км. Дивилась по своєму настрою і погоді. Тим паче відстань між містами різна. Виходила о сьомій ранку. Приходила – о третій по полудні. Бувало о шостій.

Фізично почувалась добре, так як у школі активно займалась волейболом. Старалась тримати себе у формі. Коли пройшла 37 км в дощ, відчувала перемогу над собою. Звісно, не відразу, бо була надто втомлена. На другий день зрозуміла, що зробила.

У альберго поділу на кімнати для чоловіків і жінок немає, всі сплять разом. Там жартують, що пілігрим - це безстатева істота. Дійсно, жодного разу не відчувала через це дискомфорт

Який був найекстремальніший відрізок шляху?

На щастя, нічого дуже екстремального не сталося. Якось йшла між містами, відстань між якими була 17 км. Це багато, тому що зазвичай це 7-8 км. При переході мене застав дощ. На жаль, я була до нього не готова. З собою мала найдешевший дощовик, який можна купити в пішохідному переході. Бачила, що у людей серйозні дощовики-пончо з брезенту. Мого ж не вистачало на мене і рюкзак. Мала обирати - в результаті мій одяг промок повністю. Але дуже здивувала підтримка і чуйність людей. Всі дуже доброзичливі і готові допомогти, навіть коли їх про це не просять. Протягом усіх 500 км відчувала себе у безпеці.

Автор: Facebook
  Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів
Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів

Як харчувались під час подорожі?

В кожному селі є невеликі кафе. Зазвичай, я прокидалась і йшла на голодний шлунок до наступного поселення, де й снідала. Їхній традиційний сніданок – шматок багета з хамоном, политий томатним соком. До цього подають каву та апельсиновий сік.

У приватних альберго для пілігримів на вечерю пропонують цілий комплекс за 10 євро. Можна взяти перше, друге, третє і безлімітне вино. Я не користувалась цим, бо це дуже ситно для мене, і вино рідко пила там. В обід їла салати з овочів, супи.

Частина ритуалу пілігрима – прийти ввечері в альберго, помитись, зготувати самим вечерю або піти на комплексну пропозицію. Всі мандрівники збираються, знайомляться, співають пісень під гітару, сміються і гуляють. В яке альберго не прийшла б, так було постійно. Засинаю, а люди веселяться. Рідко, коли приєднувалась. Я переважно трималась осторонь.

В дорозі спілкувалася тільки англійською. З українців, на жаль, нікого не зустріла

Які цікаві знайомства трапились на шляху?

На моєму шляху зустрічалися дуже відкриті і добродушні люди. Я іноді навіть жартую, що якщо ти втратив віру в людей, однозначно варто йти Шляхом. Під час всього маршруту панувала довірлива і доброзичлива атмосфера. Пам'ятаю, як познайомилася з одним ірландцем. Відразу обмінялися своїми історіями. Розповів мені, що був одружений 20 років. Згодом дізнався, що дружина зраджувала з його другом. Тепер вони офіційно розлучені, але живуть під одним дахом. Зараз чоловік ходить до психолога. Каміно для нього, як терапія.

Автор: Тарас Подолян
  Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів
Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів

В дорозі спілкувалась тільки англійською. З українців, на жаль, нікого не зустріла.

Хто мандрує Шляхом Святого Якова?

Ходять з двох причин – релігійної чи туристичної. Маю звідти одного друга з Техасу. Зараз переписуємось з ним. Він ходив з релігійних мотивів. Носив з собою Біблію. Щовечора читав її і заходив в кожну капличку на дорозі. На мандрівку витратив усі свої гроші. Тому після завершення Шляху залишився в Іспанії працювати офіціантом. Так заробляв на квиток додому.

Багато бачила людей з Південної Кореї. Не знаю наскільки це правда, але мені розповіли історію, що років сім тому одна кореянка хотіла пройти цей маршрут і покінчити життя самогубством. Цей похід її так змінив, що вона передумала. Приїхала додому і написала книгу. Тепер тисячі корейців читають книгу і їздять до Іспанії, щоб пройти той самий шлях.

Автор: Facebook
  Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів
Дарія Левадна пройшла пішки 500 км за 20 днів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відьми, розбиті серця та прабатько Інтернету – 5 найдивніших місць, які варто відвідати в Європі

Подорожам автостопом віддає перевагу киянин 24-річний Олександр Ткачинський. Загальним ліком за останні 5 років він проїхав 200 тис. км Європою та Азією. Такі поїздки швидші та комфортніші, ніж на автобусі чи потязі, говорить мандрівник.

Однією із наймасштабніших стала 8-місячна поїздка до Китаю у 2016-му. Про гостинну Азію та найцікавіші моменти мандрівки Олександр Ткачинський розповів в інтерв'ю.

Зараз ви читаєте новину «"Знала одне, що ця поїздка не буде схожа ні на один туристичний досвід до цього" - Дарія Левадна пройшла шляхом Святого Якова 500 км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути