четвер, 20 березня 2008 17:20

У суботній школі діти вчать мову, історію і літературу

Володимир Петрущак, 44 роки, є головою Асоціації українців Каталонії "Червона калина". В Іспанії майже вісім років. Із ним дружина і двоє дітей. Доньці 12 років, синові 17.

Живе за 60 км від Барселони, купив у кредит квартиру. Чоловік працює на будівництві, дружина — на прибиранні. Ми розмовляємо у старовинній, початку X ст. церкві Сант Пау дель Камп у центрі Барселони. Тут у кількох кімнатах проходять заняття української суботньої школи. Володимир розповідає, що в класі нині понад 30 дітей, але кількість постійно зростає. За оренду приміщення платять символічну суму — 40 євро на місяць.

Асоціація "Червона калина" молода, існує менш ніж рік.

— Насамперед ми її створили для допомоги нашій суботній школі, — розповідає Володимир. — Бо з нею виникли проблеми юридичного характеру. Організувати приватну школу дуже складно. Треба отримати ліцензію, мати приміщення, платити зарплату вчителям. Отож вирішили, що асоціація представлятиме школу й у зв"язках із каталонськими органами, і з українським міністерством освіти.

У дітей українських заробітчан немає проблем із навчанням в іспанських школах. Відвідувати їх мають право навіть ті, чиї батьки перебувають в Іспанії нелегально. Приймають усіх, просять лише документи про те, що вже закінчила дитина. Одразу ж приставляють до неї вчителя, який півроку чи рік працюватиме додатково, доки дитина освоїться.

— Доходить до того, що наші діти вдома починають розмовляти між собою іспанською, — веде далі Петрущак. — Воно зрозуміло. Спілкуються вони в основному в школах, їхні друзі — каталонці, іспанці чи інші іммігранти. Українську ж чують лише від своїх батьків. А це — дві години зранку і стільки ж увечері. Діти забувають українську мову, не вчать історію України.

У суботній школі вчать мову, читання, літературу, історію, є предмет "Я і Україна".

— Маємо намір запровадити з шостого класу вивчення географії, також розпочинаємо  гурткові заняття, — каже Володимир. — Діти хочуть виступати на концертах. У школі їм подобається. Деякі питають, чому ми тут не цілий тиждень і не вивчаємо українською всі інші предмети.

Зараз ви читаєте новину «У суботній школі діти вчать мову, історію і літературу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути