Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2007 14:32

У столиці є пам"ятник метелику в бігуді

Туристична фірма "Цікавий Київ" пропонує екскурсію київськими дворами. Умова така: вулиці можна тільки перетинати, а вздовж доріг іти не більш ніж 100 м. Маршрут: вулиці Пирогова — Богдана Хмельницького — Чапаєва — Гончара та Воровського.

Подорож триває 2 години й складається із двох частин — прогулянки дворами та знайомство з київською обсерваторією. Екскурсовод обіцяє розповісти про минуле й сучасне вулиць, арок, дворів та будинків Києва. Зустрічаємося з екскурсоводом поблизу метро Університет.

— Переходимо на протилежний бік вулиці, — каже в мікрофон екскурсовод Тетяна Горобей, 28 років. — Ми неподалік однієї з найвищих арок міста. Її висота сягає 3-поверхового будинку.

Заходимо до внутрішнього дворика на вул. Пирогова. Там у триповерхівці була перша станція швидкої медичної допомоги Києва. Далі — внутрішній фасад будівлі 1936 року тьмяного жовтого кольору на вул. Хмельницького. А зовнішній бік розташований на Володимирській. Ліпку та барельєф відреставрували.

— Такі будинки з "двома обличчями" зустрічаються в Києві рідко, — пояснює Горобей. — Це, певно, спрощений спосіб реставрації пам"ятки архітектури.

Через наступну арку виходимо до пам"ятника метелику в бігуді. На великій ромашці сидить метелик-жінка, закинула ногу на ногу й великою пилочкою робить манікюр. Поруч — схожа на справжню залізна папороть. Далі зроблена з березових стовбурів годівниця для птахів заввишки 1,5 метра.

— Звідки вона тут з"явилася — невідомо, — коментує жінка. — Можливо, раніше стояла в лісі.

Такі речі, вважає екскурсовод, додають місту загадковості, показують його менш урбаністичним. Знов пірнаємо під арку й опиняємося на Богдана Хмельницького поблизу музею медицини, що збудований за проектом архітектора А. Беретті.

— Київські двори плавно перетікають один в одного, — пояснює Тетяна.

Йдемо вузькою стежкою між старезними будинками. Раніше це були прибуткові будинки. У них жили ремісники.

Піша подорож закінчується неподалік руїн Сінного ринку

— Володарем внутрішніх дворів у старому Києві був двірник, — веде далі Горобей. — Він мав ключі від усіх дворових входів та виходів. На ніч закривав хвіртки та виконував функцію ЖЕКу. Його поважали.

На Гончара опиняємося перед приватною клінікою доктора Маковського. Дім звели в 1910 році. Це була одна з найпрестижніших клінік у місті. Напис на фасаді обрамлюють барельєфи напіводягнених жіночих фігур із крилами. Вхід прикрашає статуя лева, який шкіриться.

— Дорога повз лікарню викладена бруківкою, — розказує Тетяна, —  тому тупіт копит дратував хворих. 1911-го до лікарні привезли пораненого Столипіна, а дорогу застелили солом"яними матами, щоб не чутно було шуму.

Знову пірнаємо під арку й опиняємося у внутрішньому дворику вулиці Ярославів Вал. Нумерація будинків тут незвична — 21є, 21л, 21п, 21р.

Піша подорож закінчується неподалік руїн Сінного ринку.

— У народі він називався "сєнка". Бо торгували сєнною соломою — їжею для коней, — закінчує розповідь екскурсовод.

Під час прогулянки Тетяна Горобей задає запитання на кшталт: скільки залізних чорних чаш-фонтанів — пам"яток архітектури залишилося у Києві або скільки театрів та музеїв розташовано на вул. Богдана Хмельницького. Екскурсанти разом знаходили відповіді.

Останній пункт подорожі — обсерваторія. Над її територією київське меридіанне коло — прилад для максимально точного визначення розташування зірок. Хоча його зараз і не використовують у роботі, коло залишається діючим. Найцінніший експонат закладу — телескоп, установлений в 1895 році. Через нього й досі можна дивитися на зірки та далекі космічні об"єкти. Прилад наближує зображення у мільйон разів.

Записатися на екскурсію можна на сайті www.interesniy.kiev.ua. Коштує подорож 25 грн.

Санітарами працювали неодружені й вусаті чоловіки

— 1900-го кінних карет швидкої допомоги в Києві було чотири, — розказує столичний екскурсовод Тетяна Горобей. — Усі вони були чорного кольору. По боках намальована емблема — у шестикінечну зірку срібного кольору вписаний хрест. Через 13 років київський меценат подарував місту авто-карету.
Для того щоб почати самостійну діяльність на "швидкій", лікареві треба було зробити не менше 50 виїздів разом з іншими лікарями.
На виклик виїжджала карета з кучером та двома дужими помічниками-санітарами — неодруженими й вусатими.
Персоналові видавали квартири за рахунок держави.

Зараз ви читаєте новину «У столиці є пам"ятник метелику в бігуді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути