четвер, 07 серпня 2008 17:42

У селі Цигани заклали хрест на славу Володимира Великого

"Хочу розповісти про своє рідне село, — відгукнулася на рубрику "Маловідома Україна" Марія Буяр із села Цигани Борівського району Тернопільської області. — Колись поселення вщент винищили татаро-монгольські нападники. Залишились самі згарища, попіл і невелика річка, що протікала центром села і розділяла його на дві половини — північну та східну.

Біля річки у низовині розташувався циганський табір. За легендою, якось нашими місцями проїжджала комісія: подивитися, що залишилося після погрому. Зупинилася біля табору: "Як називається ваше село?" — запитали в людей. У відповідь почули: "Цигани". Відтоді поселення так і зветься.

За радянських часів назву замінили на Рудки. А коли Україна стала незалежною, повернули стару назву.

Село наше красиве, потопає в зелені. Кругом листяні й мішані ліси, річка Циганка, чотири ставки. Біля кожної оселі — квітники, виноградники. Є в селі три могили Слави. Перший пам"ятник присвячений односельцям, які загинули в роки Другої cвітової війни. На плиті викарбувані імена 70 людей, які не повернулися із фронту. Два інші пам"ятники — борцям за волю і незалежність. На могилах часто робить відправи отець Володимир Завісляк. На околиці, на вулиці Озерянській, стоїть пам"ятний хрест, присвячений скасуванню панщини. У центрі села — церква. Біля неї хрест, присвячений хрещенню України-Русі князем Володимиром Великим. Біля церкви є капличка зі скульптурою Божої Матері та двома ангелами.

Колись у наше село приїжджав Іван Франко. Побував у парафіяльному будинку та церкві, яка була збудована із дерева без жодного цвяха. Пізніше її перевезли у сусіднє село Дубівка. Там будівля зберігається й досі. На парафіяльному будинку прикріпили пам"ятну дошку: "Тут побували корифеї науки Франко, Чайківський, Щурат, Лепкий".

Зараз ви читаєте новину «У селі Цигани заклали хрест на славу Володимира Великого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути