Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 17:24

"Повернути тіло заробітчанина в Україну може коштувати до 7000 євро"

  Юрій Клименко: ”Українців тут вважають професійно підготовленими й працелюбними”
Юрій Клименко: ”Українців тут вважають професійно підготовленими й працелюбними”

Генеральний консул України в Барселоні Юрій Клименко, 38 років, каже, що зазвичай іспанські правоохоронні органи не мають пов"язаних із перебуванням українців у Іспанії проблем.

Скільки українців перебувають нині на заробітках в Іспанії?

— За нашими оцінками — від 150 до 300 тисяч. Лише в нашому консульському окрузі, який включає Каталонію, Валенсію і Балеарські острови, мешкають понад 60 тисяч громадян України.

За даними ж іспанських органів, українців в Іспанії майже 70 тисяч. Але вони базуються на інформації про кількість тих, хто має прописку за місцем проживання.

Така розбіжність у цифрах через те, що багато заробітчан перебувають тут нелегально?

— Звісно, має місце і цей фактор.

Проблема легалізації українців залишається гострою?

— Частково вона була знята 2005 року, коли в Іспанії провели масову легалізацію трудових мігрантів. Тоді більшість їх змогла легалізуватися. Це дозволило, крім іншого, розпочати процес возз"єднання сімей. Бо якщо людина перебуває тут на законних підставах, має контракт на роботу й відповідні житлові умови, то може клопотати про переїзд до Іспанії своєї родини.

На яких роботах переважно працюють українці та скільки вони в середньому заробляють?

— Загалом на місцевому ринку праці є попит на кваліфікованих спеціалістів, переважно в сфері будівництва та на виробництві. Тому чоловіки здебільшого працюють на важких фізичних роботах. Багато наших співвітчизників володіють кількома будівельними професіями, це тут цінують. У пошані зварники. На будівництві гарні спеціалісти можуть заробляти й до 2500 євро на місяць. Багато українців також задіяні на сільгоспроботах й у готельному бізнесі. Наприклад, збирають цитрусові у провінції Валенсія. Жінки здебільшого доглядають за людьми похилого віку, які потребують сторонньої допомоги. Така праця оцінюється приблизно в 700–900 євро. Хоча зрозуміло, зарплати бувають різними. Українські трудові мігранти в іспанських працедавців користуються доброю репутацією, їх вважають професійно підготовленими й працелюбними.

Які надзвичайні ситуації найчастіше трапляються тут з нашими людьми?

— Найпоширеніше — коли людину обікрали. Враз зникає все: гроші, документи. Це більше трапляється з нашими туристами. Ми в рамках наших можливостей намагаємося допомогти: сприяємо в продовженні подорожі, видаємо посвідчення на повернення в Україну.

Чи часто гинуть в Іспанії українські заробітчани?

— Торік у нашому консульському окрузі померли 25 громадян України, загинули 15. Зазвичай у результаті хвороб та нещасних випадків. При цьому більшість родичів не мають досить коштів для репатріації тіла на Батьківщину: це може коштувати до семи тисяч євро. Ми в таких випадках намагаємося домовлятися з похоронними бюро щодо зменшення вартості ритуальних послуг і якомога швидшого оформлення необхідних документів.

Також разом із лідерами українських громадських організацій намагаємося роз"яснювати нашим співвітчизникам, що бажано мати страховку. Це не так уже й дорого. Наприклад, є страхові фірми, послуги яких не перевищують 30 євро на місяць.

З 1 січня цього року почала діяти Угода про реадмісію між Україною та ЄС, тобто тепер наших нелегалів повертають додому за рахунок української сторони. Чи побільшало депортацій українських громадян?

— Я б не сказав. Заповзято ловити наших нелегалів іспанці не взялися. Загалом,  їхні правоохоронні органи переважно задоволені перебуванням українців. Звичайно, наші скоюють злочини, але переважно дрібні. Найпоширеніші: керування автомобілем у нетверезому стані та насилля в родині.

За минулий рік по нашому консульському округу затримано 215 громадян України, включаючи нелегалів. Ув"язнили 20 — це вже за скоєння серйозних злочинів, наприклад убивства. У цілому цифра незначна, якщо мати на увазі загальну кількість наших громадян тут. Тобто іспанські правоохоронці серйозних проблем з українцями не мають.

Зараз ви читаєте новину «"Повернути тіло заробітчанина в Україну може коштувати до 7000 євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути