Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2007 18:07

Екскурсії Прагою закінчуються поночі

Кияни Артем Черпаков і Марія Ревчук навесні чотири дні подорожували Чехією.

— Удома моніторив інтернет-сайти й натрапив на гарячу путівку, — розповідає Артем, 24 роки. — Тур на п"ять днів із одноденною екскурсією по Кракову коштував 200 євро. Ми одразу побігли оформляти документи.

Група екскурсантів виїхала з Києва автобусом. До Польщі прибули вночі. Зупинилися у готелі. Зранку був сніданок — шведський стіл. Потім подалися на екскурсію містом.

— У Кракові найбільше вразив заповнений голубами майдан, — говорить Черпаков. — Їх тисячі! Ми їх годували з рук поп-корном.

У Празі з готелю Артем і Марія подзвонили знайомій — Анні Кривенко. Вона була в місті на практиці. Із нею і провели три дні. На екскурсії не ходили.

— У нашої групи був щільний графік, — каже Артем. — Із готелю вирушали на екскурсії о 8-й ранку, а поверталися поночі. Ми ходили Прагою навмання, та все одно побачили багато цікавинок. Запам"ятався Карлів міст через Влтаву — між Старою і Новою Прагами. Уздовж нього — скульптури національних героїв.

— Наша подруга Аня запевняла, що на ньому найкраща у країні енергетика. Так ми ходили підзаряджатися, — сміється Марія Ревчук, 25 років.

Усім, хто вперше приїздить до Чехії, кияни радять спробувати в кафе народну страву — кнедлі.

Старовинний пивний погріб покажуть усім охочим

— Ми їли парові кнедлі в кафе "У Флеку", — пригадує Артем. — Пухке тісто тануло в роті. Сметанну підливку приготували зі свіжими грибами — лисичками — і щедро приправили. Чехи наливають багато підливки, щоб кнедлі плавали в ній, як у супі. Ми замовили й пиво. Обід із салатом кожному обішовся у 55 гривень.

— Старовинні кафе мають власні пивоварні, — продовжує розповідь. — "У Флеку" інтер"єр стилізований під XV століття. Туристи приходить сюди на екскурсії до пивного погреба. Її проводять для всіх охочих. На наші гроші треба заплатити 10 гривень. Фотографуються безплатно.

— На центральній площі Карлових Вар обов"язково скуштуйте вафлі, — радить Артем. — Їх печуть на мінеральній воді місцевих артезіанських джерел. Продають ще теплими. Вафля розміром зо дві долоні обійдеться десь у 8 гривень. У кафе чи магазинах таких не купите.

Увечері в Празі продукти можна купити лише в магазинах мережі "Вічорки". Вони відкриваються о 20.00 і працюють уночі. Товари там удвічі дорожчі.

У Чехії варто купувати мистецькі альбоми, радять Марія і Артем. Глянцеві ілюстровані видання коштують близько 20 грн. В Україні такі в 3–10 разів дорожчі.

— Студентам у Чехії варто оформити "айсік" — міжнародний студентський квиток, — каже Черпаков. — Із ним квитки до музеїв та на виставки продають за чверть ціни.

У Чехії є своя Швейцарія

— Із Праги ми поїхали у місцевість, яку називають "Чеською Швейцарією", — розповідає Артем Черпаков. — Це поблизу кордону з Німеччиною, на півночі країни. Місце неймовірно мальовниче. Прямовисні скелі заввишки з п"ятиповерховий будинок.
Попід гірськими схилами тече річка Ельба. Далі є озеро. У "Чеській Швейцарії" багато старовинних будиночків і церков.
— Сюди варто приїхати хоча б заради розкішних фотознімків, — вважає чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Екскурсії Прагою закінчуються поночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути