вівторок, 19 червня 2018 00:55

Збірна України з футболу ставатиме кращою

Автор: REUTERS
  31 травня у Женеві, Швейцарія, відбувся товариський матч Марокко — Україна — 0:0. На фото нападаючий українців Євген Селезньов (№9) бореться із захисником суперника Мануелем Да Коштою
31 травня у Женеві, Швейцарія, відбувся товариський матч Марокко — Україна — 0:0. На фото нападаючий українців Євген Селезньов (№9) бореться із захисником суперника Мануелем Да Коштою

Збірна України — перший тренерський досвід для Андрія Шевченка. Враховуючи цю обставину, можна вважати його роботу не провальною. Чекав, що картина буде гірша. На цей момент найбільша вада — відсутність результату. Це головний показник у спорті.

Поки Андрій Шевченко не може поєднати власні наміри та можливості, які на сьогодні має українська збірна. Шевченко-гравець свого часу виступав за "Динамо","Мілан", "Челсі". Ці клуби в ті роки домінували у своїх чемпіонатах, грали з позиції сили. А національна збірна України — не топ-команда, має обмежений кадровий ресурс. На Євро-2016 одне з найсильніших поколінь українських гравців посіло останнє місце, не забивши жодного м'яча, не здобувши жодного очка.

Побудова складної, сучасної, красивої гри в збірній зараз не на часі. Потрібно виходити з тих реалій, що маємо. Бажання Шевченка та його штату на перше місце поставити гру зіграло злий жарт.

Тут тактична побудова не є головною проблемою. Поки ми не можемо ментально грати в такий футбол. У чемпіонаті гравці діють простіше, а в збірній від них вимагають грати по-іншому.

Нам потрібно переймати досвід саме тих збірних, які близькі нам за стилем. І не тягнутися за найуспішнішими футбольними командами. Більше звертати увагу на колективний футбол, ті сторони, де ми завжди були сильними. На основі цього розвивати своє бачення гри, власну філософію.

У нинішніх складних реаліях перемоги у футболі — дуже важливі. Збірна — не поле для експериментів та пошуків. Свого часу в майже аналогічному становищі були хорвати. Країна воювала, а збірна з футболу перемагала. Вона була прапором усієї держави, символом гордості, можливістю для простих людей отримати позитивні емоції. На превеликий жаль, збірна України не виконує таку важливу місію.

Помічник Андрія Шевченка Рауль Ріанчо залишив національну команду.

Тепер працюватиме в московському "Спартаку". Це працьовитий та емоційний тренер. Думаю, що його союз із Фоменком був би майже ідеальний. Іспанець уміє завести гравців, приділяє багато уваги тактиці. Однак авторитет і дисципліна Михайла Івановича утримали б його в амплуа помічника. Такої жорсткості бракувало спочатку Реброву в "Динамо", а потім Шевченку в збірній. У будь-якій команді повинен бути тільки один головний тренер. Інакше виникає конфлікт інтересів, наставник втрачає авторитет.

Зараз багато розмов, що Сергій Ребров може посісти місце Рауля в збірній. Все-таки він добре знає принципи іспанського футболу. Я вважаю, що це буде хибний крок. Реброву потрібно йти своїм шляхом. Повинен розвиватися як самостійний фахівець, шукати відповідні можливості.

У наступному відборі збірна України має стати кращою. Насамперед, через те, що з'являються молоді гравці. Тільки навесні в складі "Динамо " про себе голосно заявили Шапаренко та Бурда. Є талановитий воротар Лунін. У "Шахтарі" з цим важче, однак є передумови для збільшення кількості талановитих українських футболістів.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України з футболу ставатиме кращою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути