Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2007 18:23

"Ювентус" заплатив за мене 450 тисяч доларів"

  Сергій Коваленко володіє чотирма мовами — італійською, англійською, сербською  та французькою
Сергій Коваленко володіє чотирма мовами — італійською, англійською, сербською та французькою

У 17 років уродженець Чернігова Сергій Коваленко потрапив до італійського "Ювентуса". Не зумівши пробитися до основного складу 27-разового чемпіона Італії, Коваленко перейшов до бельгійського "Стандарту" із Льєжа. А нині форвард виступає за інший клуб цієї країни — "Руселаре", який посідає 13-те місце в тамтешньому чемпіонаті. Кореспондент "ГПУ" зателефонував до Бельгії.


Як ви опинилися в "Ювентусі"?

— Із Чернігова я переїхав до Москви 15-річним. Виступав за юнацьку команду "Академіка". Вона брала участь у різних турнірах. Чимало поїздили Європою. Під час одного зі змагань мене й помітили представники "Юве".

Мали інші запрошення?

— Коли виграли один з турнірів у Франції, надійшла пропозиція від місцевих клубів "Сент-Етьєн" та "Бордо". Але не змогли домовитися з "Академікою" про трансферну ціну. "Ювентус" же одразу дав 450 тисяч доларів. До Турина я переїжджав разом із Віктором Будянським, який народився на Харківщині, та узбеком Зейтулаєвим.

Чому не вдалося пробитися до основного складу італійського гранда?

— Гляньте на історію "Юве". Там лише Дель П"єро зумів безболісно перейти з другої команди до першої. Керівництво туринців не надто довіряє молоді, купують або готових гравців, або талановиту молодь з інших клубів. А свою віддають в оренду.

Готовий грати лише в "Шахтарі" або "Динамо"

З якими почуттями залишали "Ювентус"?

— Тренуватися і спілкуватися з тим же Дель П"єро, простим хлопцем, було одне задоволення. Але хотілося перейти. Знав, що у Бельгії молоді гравці цінуються більше, ніж у Італії. Контракт із "Юве" завершувався, а "Стандарту" потрібен був форвард. Колишній генеральний директор "Юве" Лучано Моджі зустрівся з власником бельгійців Лучано Донофріо, колишнім футбольним агентом, який вів справи Зінедіна Зідана. До "Стандарту" переходив безплатно, але у разі мого продажу "Юве" міг претендувати на половину трансферної суми.

Чому ви залишили "Стандарт"?

— Тренер, екс-голкіпер збірної Бельгії Мішель Прюдомм, нечасто ставив мене до стартового складу. А протирати штани на лаві запасних не звик.

Українські клуби вас не запрошували?

— Три роки тому телефонував знайомий агент (співрозмовник не хоче називати прізвища. — "ГПУ"), говорив, що можна укласти угоду з донецькими "Шахтарем" чи "Металургом". Але до конкретики справа не дійшла.

Нині готові повернутися до України?

— Хіба що до складу "Шахтаря" або "Динамо". Маю 2-річний контракт із "Руселаре". Нині подаю документи на отримання бельгійського громадянства. Це дасть змогу не вважатися легіонером. Побутові умови мене влаштовують. Нинішній клуб надав трикімнатну квартиру. Обставив її меблями. Машину "пежо" отримав ще від "Стандарту".

Часто буваєте в Чернігові?

— Двічі на рік — улітку та взимку. Телефоную додому регулярно. Хоча мама переконана, що міг би це робити частіше.

Коваленко володіє чотирма мовами: італійською, англійською, сербською та французькою. Останньою він спілкується у франкомовному, "Руселарі".

1984, 10 травня — Сергій Коваленко народився в Чернігові
1999 — почав виступати за московську "Академіку"
2001 — підписав контракт з італійським "Ювентусом"
2004 — перейшов до бельгійського "Стандарту"
2007 — став гравцем бельгійського "Руселаре"

Зараз ви читаєте новину «"Ювентус" заплатив за мене 450 тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути