Ексклюзиви
середа, 06 серпня 2008 17:33

Український прапор на Олімпіаді понесе Яна Клочкова

8 серпня о 20.08 за київським часом у Пекіні стартують ХХІХ літні Олімпійські ігри. Збірна України на церемонії відкриття йтиме 33-ю. Такий номер нашій команді дістався через особливості китайської абетки. Відкриють парад "родоначальники" Олімпіади — греки, закриють господарі — китайці.

Український прапор нестиме чотириразова олімпійська чемпіонка, герой України Яна Клочкова, 26 років. Досі в жодного з наших спортсменів це не виходило успішно.

На Олімпіаді-1996 український стяг ніс нинішній президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. На жаль, на змаганнях він не виступив через травму ахілла.

У Сіднеї-2000 честь іти з прапором країни випала олімпійському чемпіонові, вітрильнику Євгенові Браславцю, 35 років. Разом із напарником Ігорем Матвієнком він хотів повторити успіх чотирирічної давнини. Але український екіпаж фінішував шостим.

— Церемонія відкриття Ігор-2000 була тривалою, — згадує Браславець у розмові з кореспондентом "ГПУ". — Спочатку за традицією багато говорили офіційні особи, потім почали команди виходити. Я втомився від довгого очікування. Але коли зайшов на стадіон, настрій одразу покращився. Ніс прапор, і від гордості аж розпирало. Позаду нього було спеціальне кріплення з ременем, який за необхідності закидувався на плече. Так що нести було неважко. Розмахувати? Деякі прапороносці так робили — брали стяг в одну руку і крутили ним у різні боки. Я не експериментував, бо не настільки сильний. Поки одні команди виходять на основний стадіон, інші чекають на запасному. Кожна з них, щоб убити час, викрикувала якісь національні гасла. Новозеландці, наприклад, стали у регбійну стійку, якісь африканці почали виконувати танок. Американці намагалися щось прокричати, але їх просто освистали, бо в Австралії американці не користувалися популярністю.

На Іграх-2004 в Афінах на церемонії відкриття український прапор ніс плавець Денис Силантьєв. Срібний призер Ігор-2000, він розраховував на п"єдестал і в Афінах. Але Містер батерфляй, як прозвали Силантьєва, залишився без нагород.


Зараз ви читаєте новину «Український прапор на Олімпіаді понесе Яна Клочкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути