Ексклюзиви
середа, 23 січня 2008 15:36

Українські клуби хочуть до Інтертото

Цього сезону заявки на участь у футбольному Кубку Інтертото можуть подати "Таврія", "Кривбас", "Арсенал" та "Чорноморець". Найбільше у всьому цьому мене цікавить те, як вони раніше про це не здогадалися. Я маю на увазі керівників українських футбольних клубів, які почали цими днями наввипередки подавати заявки на участь у Кубку.

Але для початку коротка довідка про Інтертото. Головна особливість цього Кубка, який офіційно проводиться Європейським союзом футбольних асоціацій, у тому, що ніякого Кубка Інтертото реально не існує й ніколи не існувало. Учасники цього турніру виборюють не трофей, а право взяти участь у Кубку УЄФА. Спочатку це право здобували троє найкращих учасників Кубка Інтертото, тепер таких "переможців" дев"ятеро. Турнір проходить у липні-серпні й у сучасному форматі складається із трьох раундів. У першому грають зовсім слабкі, у другому — так собі (у тому числі й наші), у третьому до справи беруться клуби найсильніших європейських чемпіонатів. Вони й забирають урешті всі путівки до Кубка УЄФА.

Доля українського учасника турніру, яку останнім торік випробував одеський "Чорноморець", полягає в липневому двобої з командою із чемпіонату рівня Азербайджану, Естонії чи Ісландії. Наші цей двобій здебільшого виграють, після чого настає гра з командою одного із топ-чемпіонатів — Франції, Іспанії, Німеччини, Іспанії, яка, не дуже напружуючись і граючи напіврезервним складом, без особливих проблем перемагає нашого представника за сумою двох матчів. Саме у згаданій сумі двох матчів і є секрет, який щойно збагнули керівники львівських "Карпат", одеського "Чорноморця" та київського "Арсеналу", одночасно забажавши пограти в Кубку Інтертото.

Команда топ-чемпіонату перемагає нашого представника напіврезервним складом

Бо чим насправді є участь пересічного українського футбольного клубу в єврокубках? Один, максимум два раунди — і все! У пам"яті залишаються екзотична команда гостей, а також уперше та востаннє заповнені трибуни стадіону. І все! То навіщо заради цього пробиватися до Кубка УЄФА, виборюючи або третє місце в національному чемпіонаті, або участь у фіналі Кубка України? Так само вилетіти "із Європи" можна й без цього клопоту, заявившись до Кубка Інтертото, куди беруть ніби усіх бажаючих, які посіли у своєму чемпіонаті місце не нижче восьмого! Те, що восьме місце посісти легше, аніж третє чи четверте, розуміють, гадаю, навіть люди, далекі від футболу. Ось тільки чи готова УЄФА до такого раптово виявленого українськими клубами ентузіазму? Чи нададуть місця усім бажаючим?

У будь-якому випадку чемпіонату України все це піде лише на користь. Бо коли призових місць не три-чотири, а вісім, наші національні футбольні змагання стануть ще більш цікавими. Принаймні мали б такими стати завдяки Кубку Інтертото, який за півтора року скасують. Бо що це за Кубок без Кубка? Може, тому наші так і заметушилися? Коли ще той "Арсенал" до єврокубків проб"ється?

Зараз ви читаєте новину «Українські клуби хочуть до Інтертото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути