Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 00:25

У жіночої та чоловічої збірних України з біатлону буде один тренер

28 листопада стартує біатлонний сезон. Він буде видозмінений, порівняно з класичними. Через небезпеку коронавірусу запроваджують так звані здвоєні етапи. Так буде у фінському Контіолахті й німецькому Обергофі. Нововведення обмежить кількість поїздок і зменшить імовірність захворіти.

Великого прориву від збірних України цього року не очікуємо. Тренером обох збірних став Юрай Санітра — cловак, який привів Анастасію Кузьміну до титулу дворазової олімпійської чемпіонки, раніше тренував лише чоловічу збірну. Але йому треба час, аби звикнути до нової ролі. Тим більше, що жіноча збірна втратила Ольгу Абрамову та Юлію Журавок. Вони пішли в декретні відпустки.

Надія залишається на перевірених людей — олімпійських чемпіонок 2014 року Валентину і Вікторію Семеренків, яким у січні виповниться 35 років, 33-річну Олену Підгрушну, Юлію Джиму, 30 років. Конкуренцію їм створюватимуть 25-річна Анастасія Меркушина та 24-річна Дарія Блашко, колишня білоруска. Якщо пощастить, то на окремих етапах виступить і 15-річна Олександра Меркушина — молодша сестра Анастасії. Через вікові особливості провідних спортсменок навряд чи можна сподіватися на стабільно високі місця. У найкращому випадку спортсменки "вистрілюватимуть" на окремих етапах і добре, якщо пік форми припаде на чемпіонат світу.

Завдання Дарії Блашко — втрутитися в боротьбу за третю-четверту позиції в збірній. Минулий сезон вона провалила. Можливо, це буде останній шанс "білоруски" заявити про свої амбіції.

Ситуацію ускладнює ­рішення Джими та Підгрушної тренуватися окремо. З ними працюватиме колишній тренер збірної Урош Велепець. Очевидно, саме на цей склад покладатиметься Санітра в підготовці до Олімпійських ігор-2022.

У чоловіків — усе стабільно. Є лідери Дмитро Підручний і Артем Прима, за якими — нікого. Богданові Цимбалу, Віталієві Трушу й Тарасові Лесюку треба готуватися до Олімпіади-2026 й затято працювати. Сподіватися на швидкий прогрес не випадає.

Можливо, керівництво української федерації знову зважиться на запрошення росіян, як це було з Олександром Жирним і Володимиром Семаковим. Однак час показав, що ніякої користі збірній таке запрошення не принесло. Росіяни як були, так і залишилися спортсменами нижче середнього рівня. І добре, що не втягли Україну в який-небудь допінговий скандал.

Те саме можна сказати й про Ольгу Абрамову.

Справжній картбланш Юрай Санітра матиме за два роки, коли більшість названих спортсменів завершать кар'єру.

Зараз ви читаєте новину «У жіночої та чоловічої збірних України з біатлону буде один тренер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути