четвер, 30 вересня 2010 18:01

"У тому, що не пропустили, заслуга П"ятова"

У двох стартових матчах групового турніру Ліги чемпіонів донецький "Шахтар" здобув максимальну кількість очок — 6. Чемпіон України переміг сербський "Партизан" та португальську "Брагу".

Разом із англійським "Арсеналом" підопічні Мірчі Луческу очолюють турнірну таблицю у групі "Н".

"Шахтар" традиційно сильно стартує у Лізі чемпіонів. Три роки тому гірники також почали груповий турнір із двох перемог — над шотландським "Селтіком" та португальською "Бенфікою". Але потім зазнали чотирьох поразок поспіль і не змогли пройти навіть до Кубка УЄФА, посівши останнє місце у групі.

— Я не проводив би паралелей із минулим, — каже "ГПУ" колишній нападаючий донецької команди Віктор Грачов, 54 роки. — По-перше, тоді група у "гірників" була складніша: у ній, крім міцних "Селтіка" та "Бенфіки" грав італійський "Мілан", тодішній переможець Ліги чемпіонів. Я поважаю "Брагу" та "Партизан". Але за класом вони поступляться "Селтіку" і "Бенфіці". А теперішній "Арсенал" також нерівня тому "Мілану". По-друге, "Шахтар" та "Арсенал" пішли в комфортний шестиочковий відрив від суперників. Тоді такого гандикапу, коли дві команди виграли обидві зустрічі, а дві програли — не було. По-третє, "Шахтар" багато пройшов за ці три роки, став досвідченіший. Ігрова модель — збалансованіша: 2007-го Луческу міг грати з одним опорником, а нині собі такого не дозволяє. Тому в "гірників" є всі шанси на вихід з групи. Не виключено, що з першого місця, але про це ще рано говорити.

Як позначається на грі команди відсутність травмованого лідера Фернандіньйо?

— Колективних дій стало менше, Вілліан та Дуґлас Коста намагаються вирішувати епізоди індивідуально. Якщо трапляється виняток, і Коста починає шукати партнерів, як у Бразі, коли він двічі виводив на результативний удар Адріано, це одразу йде на користь.

Форварду "гірників" Луїсу Адріано дорікають, що його рівень низький для "Шахтаря". Матч у Бразі закреслив ці претензії?

— Повністю. Адріано не просто підставляв ногу і спрямовував м"яч у порожні ворота, він постійно пропонував себе, вигравав позицію у захисників, рухався між лініями, прикривав м"яч корпусом і забивав. Так, помилявся воротар "Браги", але це не применшує достоїнств Адріано.

Чи варто "Шахтареві" у найближчих матчах Ліги чемпіонів діяти з двома форвардами?

— Не думаю, що Луческу на це піде. У команді і без Фернандіньйо достатньо півзахисників, які можуть підтримати атаку. А по-друге, треба ж тримати у резерві нападаючого, який здатний посилити гру — Едуарду.

"Шахтар" у двох матчах Ліги чемпіонів не пропустив жодного гола. Заслуга захисту?

— Швидше, голкіпера П"ятова. У Бразі він відіграв бездоганно. А оборона припускалася помилок. Здебільшого це стосується лівофлангового Раца, але і в центрі були прогалини.



Ліга чемпіонів. Груповий турнір.  Група "Н"


2-й тур

28 вересня (вівторок)

"Брага" (Португалія) — "Шахтар" (Донецьк, Україна) — 0:3

"Партизан" (Белград, Сербія) — "Арсенал" (Лондон, Англія) — 1:3

3-й тур

19 жовтня (вівторок)

"Арсенал" — "Шахтар"

"Брага" — "Партизан"

Зараз ви читаєте новину «"У тому, що не пропустили, заслуга П"ятова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути