понеділок, 15 вересня 2008 18:54

У Дніпропетровську відкрили новий стадіон

Автор: фото: reuters/Mykola Lazarenko
  Президент України Віктор Ющенко відкриває стадіон у Дніпропетровську. Глядачі зустріли керівника держави  свистом
Президент України Віктор Ющенко відкриває стадіон у Дніпропетровську. Глядачі зустріли керівника держави свистом

 У неділю в Дніпропетровську відкрили новий стадіон "Дніпро-Арена". Він розрахований на 31 003 місця, має стандартні розміри поля — 105х68 м. Журналістам у ложі преси відведено 219 місць, зона для віп-персон може вмістити 292 особи. Є ресторан на 550 чоловік і два відеотабло, розміром 60 кв. м кожне. Починаючи з 2004 року, будівельні роботи вела німецька фірма "Хохтіф". Їхня вартість склала 45 млн євро.

"Дніпро-Арена" знаходиться в центральній частині міста — на бул. Євгена Кучеревського. Відкривати стадіон, який прийматиме три матчі фінальної частини чемпіонату Європи-2012, приїхав президент України Віктор Ющенко, 54 роки. Він нагороджує орденом "За заслуги" І ступеня мера Дніпропетровська Івана Куличенка.

Ющенко виголошує промову, у якій дякує за роботу всім причетним до зведення арени. Говорить хвилин 15. Глядачі зустрічають главу держави свистом, а потім починають скандувати "Дніпро! Дніпро!". Слова президента майже не чути.

Власник стадіону 44-річний Ігор Коломойський прибув на відкриття в сірому костюмі та краватці. Він скромно стоїть осторонь, ухиляючись від інтерв"ю. Їх роздає президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, 59 років.

— У Дніпропетровська буде шанс прийняти матч відбірного турніру Кубка світу-2010 Україна — Англія (заплановано на 10 жовтня 2009-го. — "ГПУ"), — каже він. — Але остаточно з цим визначимося пізніше.

Церемонія відкриття стадіону затримується на півгодини. Була запланована на 19.00. Спочатку на "Дніпро-Арені" проходять два футбольні матчі. Команда ветеранів "Дніпро-1983" зустрілася з ветеранами московського "Спартака". 6 листопада 1983 року вони провели вирішальний матч чемпіонату СРСР. "Дніпро" тоді переміг 4:2 і вперше в історії завоював титул найсильнішої команди країни. Матч ветеранів закінчується внічию — 1:1. Спочатку за "Спартак" забив Віктор Онопко. Геннадій Литовченко зрівняв рахунок із пенальті.

Олега Протасова — давнього партнера Литовченка по збірним СРСР й України, київському "Динамо" і грецькому "Олімпіакосу"— на відкритті "Дніпро-Арени" не було. Подейкували, Протасов відмовився від запрошення, бо хвилювався за своє життя. Уболівальники досі гніваються на колишнього головного тренера "Дніпра" за виліт із Кубка УЄФА від швейцарської "Беліццони".

— Із Олегом ми зв"язок постійно підтримуємо, — розповідає кореспондентові "ГПУ" Литовченко. Запитую, чи правда, що Протасов не приїхав через проблеми безпеки. Геннадій від відповіді ухиляється.

У другому матчі грають ветерани 1988 року — "Дніпра" і київського "Динамо", найсильніших команд СРСР того часу. "Дніпро" завдяки голам Олексія Чередника та Євгена Шахова вів у рахунку 1:0 і 2:1, але кияни відігралися зусиллями Олега Саленка й Івана Яремчука.

Футболістів вітають 30 тис. уболівальників. Спочатку встановили однакову ціну на квитки — 100 грн. Потім у продаж надійшли білети по 50 і 20 грн. Повідомлення про зниження вартості квитків людям приходить на мобільні телефони.

28 вересня "Дніпро" прийматиме запорізький "Металург" у матчі чемпіонату України. Генеральний директор "Дніпра" Андрій Стеценко каже, що поєдинок відбудеться на "Дніпро-Арені", якщо не буде проблем із полем. У неділю траву на стадіон завозили рулонами, а не вирощували.

— Газон класний тільки на перший погляд, — говорить колишній форвард "Дніпра", учасник матчу ветеранів Олег Таран, 48 років. — Насправді трава досить рихла, ноги в"язнуть.

Після футболу на стадіоні проходить концерт за участі Ані Лорак, груп "Ума Турман" і "Океан Ельзи". Під час виступу останнього на поле вибігають майже 400 глядачів. Вони скористалися недостатньою кількістю працівників міліції. Значна їх частина охороняла Віктора Ющенка, коли той пішов до стадіонного ресторану.

Перший стадіон Дніпропетровська спорудили 1940 року

На місці "Дніпро-Арени" раніше був стадіон "Сталь". Його спорудили 1940 року. На трибунах могли розміститися 30 тис. глядачів. Планували зробити місткість більшою, проте четверту трибуну так і недобудували. На відкриття "Сталі" прийшли 25 тис. глядачів, які стали свідками товариського матчу "Сталі" проти московського "Динамо". Москвичі, тодішні чемпіони СРСР, перемогли — 4:2.

У подальшому на "Сталі" грали Всеволод Бобров, Едуард Стрєльцов, Ігор Нетто. У ложі почесних гостей сидів перший секретар Дніпропетровського обкому партії Леонід Брежнєв.

1966 року "Дніпро" переїхав на стадіон "Метеор". "Сталь" пізніше перейменували на "Металург", на якому "Дніпро" зіграв останній офіційний матч 18 березня 1978 року.

Зараз ви читаєте новину «У Дніпропетровську відкрили новий стадіон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути