вівторок, 19 червня 2018 07:00

Стартовий матч став антипропагандою футболу

Фінальна частина Кубка світу не тільки для вболівальників футболу з чималим стажем. Це можливість залучити до гри тих, хто нею не цікавився. Тому матч-відкриття турніру має вирішальну роль. Наприклад, 1990 року загалом сірий і брудний стартовий поєдинок між Аргентиною й Камеруном запам'ятався з кількох причин. І несподіваним результатом. Чемпіони світу на чолі з Марадоною програли — 0:1. І відкриттям нових камерунських прізвищ — Омам Біїк, Маканакі, Кунде. Після матчу за Камеруном хотілося стежити далі. Африканська збірна під керівництвом радянського фахівця Валерія Непомнящого зачарувала всіх. Дійшла до чвертьфіналу та програла Англії тільки в додатковий час через два пенальті, реалізовані Гарі Лінекером. А форвард 38-річний Роже Мілла став символом турніру.

Тоді міжнародна футбольна федерація проводила розумну політику. У 1980–1990 роках стартовий поєдинок Кубка світу проводив чемпіон попереднього турніру. Зазвичай за чотири роки він не був такий сильний. Франція 2002-го несподівано програла Сенегалу. Проте найсильніша команда світу — завжди статусна. І до матчів за її участю інтерес підвищений.

Із 2006-го ФІФА змінила рішення. Стартовий поєдинок грає країна-господар турніру. Добре, що 12 років тому нею була Німеччина, а 2014-го — Бразилія, неодноразові чемпіони світу.

Але зараз змагання приймає Росія, яка має одну з найслабших команд у своїй історії. Це ще півбіди — суперником "призначили" слабку збірну Саудівської Аравії.

От і вийшло, що матч-відкриття став антипропагандою футболу: швидкостей і красивих комбінацій обмаль, технічне оснащення — на нулі. Якщо хтось із "новачків" почув про Кубок світу й вирішив глянути стартовий матч, то навряд чи після побаченого йому захочеться подивитися футбол ще бодай одного разу.

Зараз ви читаєте новину «Стартовий матч став антипропагандою футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути