пʼятниця, 11 лютого 2011 07:15

Сергія Лебідя визнали найкращим легкоатлетом

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Дніпропетровець Сергій Лебідь
Дніпропетровець Сергій Лебідь

35-річного Сергія Лебедя з Дніпропетровська вдруге назвали найкращим легкоатлетом України й вручили йому традиційну статуетку — "Афіну". Цей приз отримав за дев'яту в кар'єрі перемогу на чемпіонаті Європи з кросу.

— Коли все життя пов'язане з легкою атлетикою, на вік намагаєшся не звертати уваги. Бо прагнеш затриматися у спорті якомога довше, — каже Сергій Лебідь. — В цьому й полягає головна мотивація. Поки є здоров'я — йти нікуди не збираюся. Й не задумуюся про те, на скільки я ще затримаюся в спорті. Піду, коли відчую, що нема сил.

Кросові дистанції для вас привабливіші за бігові доріжки, бо в них нема монотонності?

— Ні. Коли біжиш по траві, а навколо дерева й різні краєвиди — психологічно трохи простіше. Але фізичне навантаження в кросі набагато вище. Гадаю, я ще зможу сказати своє слово на доріжках. У мене нема олімпійської медалі. В Сіднеї 2000-го й Афінах 2004-го не зумів пробитися на п'єдестал, до Пекіна 2008-го не поїхав через травму. В мене серйозні плани на Олімпіаду-2012. Сподіваюся, там мені ніщо не завадить продемонструвати свої найкращі риси.

У кожного спортсмена є свій пік. Коли його проходиш, прагнути раніше не підкореної вершини вже важко.

— Я ніколи не задумувався над тим, коли в моїй кар'єрі був той самий пік. Треба прискіпливо готуватися й прислухатися до свого організму. Якщо здоров'я дозволить, то олімпійським чемпіоном можна стати й у 40 років. Такі приклади були.

У різному віці одні й ті ж навантаження дають різний ефект. Щоб конкурувати з молодшими, доводиться давати більші навантаження?

— Якщо нема сили, то хоч скільки тренуйся, нічого в тебе не вийде. А ще має бути бажання. Якщо тренування й змагання стають важким психологічним тягарем, то варто закінчувати.

Ви, як і більшість зірок українського спорту, більше знаний в Європі, ніж удома. Все тому, що престижних змагань з кросу в нас немає.

— Мені відомо, що в певних людей є зацікавлення в організації Київського марафону, забігу на 10 000 метрів. На ці змагання мали запросити сильний склад учасників. Але, коли майже всі організаційні питання були владнані, в організатора виникли якісь проблеми й він відклав свою ідею до кращих часів. Я дуже хотів виступити на тих змаганнях й не полишаю цієї надії й понині.

Довгий час ви виступали за італійський клуб "Ковер".

— Через економічну кризу той клуб перестав виділяти гроші на спорт. Для мене то була не лише нагода підзаробити, а й потренуватися три місяці, доки в нас зима — в добрих умовах, в місцині на околиці Мілана.

Тепер заробляєте лише участю в комерційних стартах?

— Загалом, так. Як для легкоатлета я заробляю непогано. Інших клубів не шукаю. Виступаю за "Адідас" і цього мені достатньо.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Лебідя визнали найкращим легкоатлетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути