Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2011 05:15

"Поважаю "Рому", але й вона має остерігатися нас"

Автор: фото з сайта www.shakhtar.com
  Тарас Степаненко
Тарас Степаненко

Опорний півзахисник 19-річний Тарас Степаненко влітку перейшов із запорізького "Металурга" до донецького "Шахтаря". Він став основним гравцем чемпіона України, почав виходити у стартовому складі на матчі Ліги чемпіонів, а в листопадовому поєдинку в Белграді забив перший єврокубковий гол. Крім того, Степаненко — капітан молодіжної збірної України, яка пробилася до фінальної частини Євро-2011.

Яка найважливіша для вас подія 2010 року?

— Вихід "Шахтаря" до плей-офф Ліги чемпіонів. Такого ще ніколи не було, і це дуже приємно.

Особистий злет для вас став несподіванкою?

— Злет — це плоди моєї роботи. Одразу говорив: переходжу до "Шахтаря" не для того, щоб заробляти там гроші. Хочеться розвиватися як гравцеві й виходити на поле регулярно. Не приховую, важко грати через два дні на третій. Але цікаво. Головне — не розслаблятися, бо миттю можна все втратити.

"Шахтар" міг торік зробити більше?

— Команда непогано попрацювала. Та все одно були прикрі моменти. Наприклад, лондонський поєдинок проти "Арсеналу" склався не так, як ми планували. Добре, що в Донецьку ми довели свою спроможність протистояти грандам європейського футболу.

На рідній "Донбас Арені" гірники не програли жодного матчу. Чи означає це, що "Шахтареві" зручніше грати вдома, ніж у гостях?

— Я не став би особливо розділяти поєдинки в Донецьку та поза його межами. Хоча зрозуміло, що вдома справді краще — рідні вболівальники, нікуди не смикаєшся. Але поле всюди прямокутне, а м'яч круглий.

У чемпіонаті України "Шахтар" випереджає "Динамо" — найближчого переслідувача — на 12 очок. Відсутність інтриги може позначитися на ігровому рівні донеччан? Адже прогрес можливий тільки за серйозної конкуренції.

— Я не думаю, що 12 очок переваги дають право називати "Шахтар" чемпіоном сезону. Треба намагатися зробити все, щоб гандикап зберегти. "Динамо" взяло нового тренера і може завдати нам проблем. Поважаю київський клуб. Можливо, за попереднього наставника, Валерія Газзаєва, в динамівського колективу були якісь внутрішні негаразди. Не знаю, не мені судити. Зате помітно, як за часів Лужного колектив згуртувався.

Та хіба тільки "Динамо"? Є ще "Металіст", "Дніпро". Нудьгувати нам не дадуть. Восени харківська команда мені сподобалася трохи більше, ніж дніпропетровці. Як буде далі — час покаже.

Що нового винесли з тренувального процесу в "Шахтарі"?

— Головне — я чітко розумію в Донецьку, для чого роблю ту чи ту вправу на тренуванні. В Запоріжжі такого не було. Інколи думав: що я, легкоатлет?

На тренуваннях вас використовують на незвичній позиції?

— Двічі грав лівого захисника. Але було зрозуміло, що головний тренер мене на цій позиції не розглядає.

Правда, що бразильцям у "Шахтарі" дають послаблення у тренувальному процесі й узагалі вони тримаються окремо?

— Я й сам так думав, доки не опинився в команді. Нічого такого не помітив. Бразильці виконують ту ж роботу, що й ми. Спілкуються більше між собою, але це нормально і зовсім не означає, що ні з ким іншим не говорять. У мене немає жодних проблем із легіонерами. Усі чудові люди та футболісти. А за ігровими якостями відзначу Вілліана та Фернандіньйо.

У лютому "Шахтар" гратиме в Лізі чемпіонів проти італійської "Роми".

— Чесно — мені все одно було, хто нам попадеться, "Рома" чи "Інтер". Не дуже подобається італійський футбол останнім часом. "Рома" — серйозний клуб, хоча, як на мене, тільки останнього року "вовки" почали демонструвати хорошу гру. Поважаю цю команду, але не сумніваюся, що й вона має остерігатися нас.

Зараз ви читаєте новину «"Поважаю "Рому", але й вона має остерігатися нас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути