Ексклюзиви
понеділок, 20 серпня 2007 17:47

Переекзаменовка Яни Клочкової

На чергову жменю нагород, здобутих українськими "студентами" на всесвітній Універсіаді, можна було б не звертати уваги. Усі, кому треба, знають справжню ціну цим нагородам, що їх з року в рік виграють українські професійні спортсмени під виглядом студентів. Для чого це нам? Щоб підтримати престиж? Чого саме? Студентського спорту, якого, крім інститутів фізкультури, у нас практично немає? Чи нашого спорту взагалі?

Видається, що цими сумнівними "чемпіонствами" ми ще раз демонструємо світові, хто ми такі. Доводимо, що з нами краще не мати справи. Як повинні сприймати нашу країну спортсмени всього світу, коли на студентські змагання приїжджає з України під виглядом студентки чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова? Чи не менш відома чемпіонка з художньої гімнастики Ганна Безсонова? Чи ще сотня менш титулованих українських професіоналів, яким швиденько виписали студентські квитки?

Гадаю, що всіма цими "студентськими" звитягами ми лише погіршуємо й без того не найкращу репутацію України у світі. Бо ж у міжнародних спортивних організаціях працюють нормальні люди, які прекрасно знають яка із Клочкової студентка. Така сама, як і військова. Не смійтеся, наша знаменита чемпіонка має якесь військове звання й досі приписана до якоїсь військової частини.

Нагороди Універсіади цінуються у міжнародному спорті так само, як дипломи наших університетів

Цивілізований світ прекрасно бачить усі ці наші "хитрощі", так само як дивився у часи СРСР на досягнення наших "спортсменів-аматорів". І тому добре знає нам ціну. Немає сумніву: якби проводились всесвітні змагання із медалями для професорів, то в нас знайшли б можливість організувати потрібним спортсменам потрібну кількість дисертацій. А якби такі змагання проходили серед генералів, то бути б Клочковій та Безсоновій генералами. Чи генеральшами?

Коли спортсмени-ветерани радянських часів зізнаються, що в 1960-1980-х були фальшивими студентами та лейтенантами, вони кажуть — система така була. Яка система тепер? З одного боку наші спортсмени ніби професіонали, із контрактами і всім іншим. А з другого — ніби аматори, які проходять військову службу та закінчують університети, не знаючи, де знаходяться ті навчальні заклади та військові частини.

Що нам до того, що нагороди Універсіади цінуються у міжнародному спорті приблизно так само, як дипломи наших університетів. Ці сумнівної цінності медалі потрібні спортсменам і тренерам не задля міжнародного престижу, а заради вирішення своїх внутрішніх проблем зі стипендіями, званнями, посадовими окладами і тому подібним.

І ще для того, щоб у нас були хоч якісь міжнародні чемпіони. Хоч серед студентів, хоч серед інвалідів, хоч серед волоцюг. Чемпіонат з футболу серед останніх виграли торік? українці.

Зараз ви читаєте новину «Переекзаменовка Яни Клочкової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути