пʼятниця, 02 березня 2018 06:30

Треба відходити від радянського сприйняття Олімпійських ігор

Автор: REUTERS
  Альона Савченко — чемпіонка Олімпійських ігор-2018. Здобула золоту нагороду в змаганнях спортивних пар серед фігуристів. У Пхьончхані брала участь в Олімпіаді вп’яте. Уродженка Обухова на Київщині, з 2004 року представляє Німеччину
Альона Савченко — чемпіонка Олімпійських ігор-2018. Здобула золоту нагороду в змаганнях спортивних пар серед фігуристів. У Пхьончхані брала участь в Олімпіаді вп’яте. Уродженка Обухова на Київщині, з 2004 року представляє Німеччину

Будь-яку подію ми сприймаємо так, як нам її подають. Західніше Ужгорода не зрозуміють суперечок щодо доцільності святкування 8 березня. Там навіть не здогадуються про існування такого "свята". Те саме — з Олімпійськими іграми. Цьогоріч — зимовими.

Упродовж десятиліть комуністична пропаганда втовкмачувала нам, що Олімпійські ігри — головна подія для всього людства. Тож перемогти на них — головна мета всіх радянських спортсменів. На цю пропаганду свого часу "повелися" й у США. У певний період там вважали старти Олімпіади місцем змагання двох світів і робили все, аби здобути нагород більше за СРСР.

Тепер це в минулому. Олімпійські ігри для цивілізованого світу стали просто ще однією спортивною подією, вартою уваги. В європейській та північноамериканській пресі зимову Олімпіаду в Пхьончхані висвітлювали приблизно так само, як тенісний відкритий чемпіонат Австралії чи старт футбольної Ліги чемпіонів. Жодного ажіотажу, жодних істерик з приводу перемог і поразок.

Справді, спортивний рівень усіх без винятку змагань зимової Олімпіади був нижчим за змагання із зимових Кубків світу. Наслідок — кілька абсолютно випадкових переможців, чия олімпійська золота медаль залишиться курйозом, характерним саме для цієї події. Незважаючи на те, хто став цього разу чемпіоном, найсильніші хокеїсти все одно — в Північній Америці, найкращі лижники — у Норвегії, ковзанярі — у Нідерландах, майстри шорт-треку — у Кореї. Навряд чи олімпійське "золото" чеської спортсменки Естер Ледецької в супергіганті допоможе їй потрапити хоча б до 30 найкращих на наступному Кубку світу.

Тож нам із вами теж слід відходити від радянського сприйняття Олімпійських ігор. Ми стали свідками яскравого всесвітнього свята зимового спорту і навіть узяли в ньому участь. Що ще? Думати після Ігор, чи витрачати надалі бюджетні мільйони на підготовку кількох "медальних" спортсменів? Чи асигнувати мільярди в спорудження трас, ковзанок, трамплінів та в масові тренування тисяч юних українців? Запитання риторичне — усе залишиться, як і було. Тим більше, що ми привезли з Пхьончхана золоту медаль.

21 -ше місце в командному заліку посіла Україна за підсумками Олімпіади-2018. Маємо єдину медаль — Олександр Абраменко з Миколаєва переміг у змаганнях з фристайлу. Дисципліна — лижна акробатика. Перше місце посіли норвежці, друге — німці, третє — канадці.

Зараз ви читаєте новину «Треба відходити від радянського сприйняття Олімпійських ігор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути