середа, 02 квітня 2008 15:03

Михайлові Коману виповнилося 80

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Михайло Коман на свій ювілей пив шампанське. Поруч з ним дружина Раїса, яку Михайло Михайлович знає з дня її народження, та син Михайло
Михайло Коман на свій ювілей пив шампанське. Поруч з ним дружина Раїса, яку Михайло Михайлович знає з дня її народження, та син Михайло

1 квітня колишньому форварду київського "Динамо" Михайлові Коману виповнюється 80 років. Ювіляра минулого вівторка вітали у прес-центрі стадіону "Динамо" імені Валерія Лобановського.

Коман заходить до зали у супроводі дружини Раїси Ющенко, молодшої на 40 років, та 17-річного сина Михайла. Першим його вітає президент Федерації футболу України Григорій Суркіс.

— Якщо хтось із молодих людей відчуває проблеми з тестостероном, йому треба звертатися до Михайла Михайловича, — каже керівник українського футболу. — У 63 роки стати батьком — це не кожному вдасться.

Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс дарує ювілярові діамантовий годинник, який випустили до 80-річчя клубу.

— Ви — третій, хто удостоївся честі отримати такий, — зауважує президент динамівців. — Раніше я вручав його сім"ї Валерія Лобановського та Вікторові Ющенку.

Ігор Суркіс підкреслює мудрість Комана:

— Коли я під"їжджаю до клубного динамівського стадіону у дні поразок і зустрічаю Комана, питаю його: "Що робити?". На ходу це питання вирішити не можна, чую у відповідь: "Треба зайти, поговорити".

Динамівський фан-клуб підносить футболку із номером "80" та прізвищем "Коман" на спині. Ювіляр одразу знімає піджак і одягає подарунок поверх сорочки.

Ігор Суркіс вручив Коману діамантовий годинник

Гостей запрошують до столу, а кореспондент "ГПУ" спілкується з Михайлом Команом. Прошу пригадати співбесідника його гол у ворота єреванського "Спартака". Він став вирішальним у фінальному матчі Кубка СРСР-1954, який "Динамо" виграло — 2:1.

— Воротар не втримав м"яча, а я вдало зіграв на добиванні. Узагалі діяти на випередження — це було моїм коником. Також не міг поскаржитися на пластичність, бо коли навчався в школі, серйозно займався гандболом, — розказує ювіляр.

Розмову перериває один із динамівських працівників:

— Ювілярові час до столу. Там на нього чекають Григорій Михайлович та Ігор Михайлович (Суркіси. — "ГПУ").

Підходжу до сина Комана 17-річного Михайла.

— Ні, тато в мене не надто суворий, — відповідає він на моє запитання про батька. — До того, як зробив уроки, особливо не доскіпується, гуляти відпускає. Через велику різницю у віці не потерпаю. Навпаки, у школі батьки моїх однокласників просять передати йому привіт. А однокласниця недавно принесла м"яч і попросила, щоб батько залишив на ньому автограф.

Михайло Коман-молодший закінчує 11 клас.

— Буду вступати до Київського політехнічного інституту, — веде далі він. — Футбол — це не зовсім моє.

1928, 1 квітня — Михайло Коман народився у місті Люботин (Словаччина)
1949 — переїхав до Києва грати за місцеве "Динамо"
1952 — завоював срібні нагороди чемпіонату СРСР
1954 — став володарем Кубка СРСР
1959 — завершив кар"єру гравця
1960 — тренує "Динамо"
1975 — головний тренер юнацької збірної СРСР
1995, липень — став начальником "Динамо-3"
У вищій лізі чемпіонату СРСР провів 149 матчів, забив 62 м"ячі. Автор 500-го гола в історії "Динамо", який забив Левові Яшину. Серед його футбольних вихованців Володимир Мунтян, Олег Блохін, Леонід Буряк. Одружений удруге, має доньку Єву та сина Михайла

Зараз ви читаєте новину «Михайлові Коману виповнилося 80». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути