середа, 27 лютого 2008 15:57

Ліміт на здоровий глузд

Подальші суперечки навколо кількості іноземних футболістів, які мають право виступати в чемпіонаті України, як на мене, передбачувані на десять років уперед. Прихильники обмеження кількості закордонних футбольних заробітчан говоритимуть про інтереси національної збірної, яка потерпає без гравців високого класу. Їхні опоненти наголошуватимуть на праві власників українських футбольних клубів створювати сильні команди за допомогою гравців-іноземців.

Про те, що потужних команд таким чином створити не вдалося, говорити не прийнято. На останньому виконкомі Федерації футболу України Володимир Мунтян почав було наводити цифри і факти, що підтверджують зниження, а не підвищення класу українських команд після іноземного нашестя. Але Мунтян швидко припинив це робити, відчувши на собі виразні погляди колег по виконкому. Спробую замість нього нагадати, що в сезоні 2000–2001 років, якраз напередодні закордонної футбольної навали, "Шахтар" та "Динамо" виступили в Лізі чемпіонів краще, ніж минулої осені. У ті часи таке здавалося провалом. Наші лідери, а за ними і решта команд почали "підсилюватися" іноземцями. І врешті "допідсилювалися", загнавши себе й увесь наш футбол у глухий кут.

У футболі, на відміну від бізнесу, як слід не тямлять

Невже ніхто з них не розуміє, що один футболіст вартістю у річний бюджет стотисячного міста руйнує всі можливі засади існування нормального футболу? Гадаю, що розуміють. І не робили би цього, якби гроші на тих бразильців-мексиканців були зароблені саме футболом. У нас поки що все не так. Одні готові витрачати мільйони на посередні навіть за швейцарськими стандартами футбольні команди. Інші, яких більшість, можуть "допомагати" ці мільйони витрачати, маючи, як видно, у цьому свій інтерес.

Не думаю, що той же Рінат Ахметов зовсім не здогадується, що його щороку "розводять на бабки" спритні футбольні агенти, які привозять до "Шахтаря" чергову порцію іноземних "зірок" захмарної вартості. Подібні підозри, гадаю, є й у інших вітчизняних футбольних "покупців". Але вивести ділків на чисту воду вони не можуть, тому що гроші на футбол заробляють не футболом. І тому у футболі, як у бізнесі, за великим рахунком як слід не тямлять. Тому й піддаються щоразу на вмовляння купити ще одного "перспективного бразильця".

Залишається небагато: втримати цих бразильців на українських футбольних полях, захистивши від ліміту. А це вже справа техніки. Не футбольної, а бюрократичної, яка в наших футбольних чиновників краща за бразильців. До речі, а чому серед цих футбольних зверхників досі немає іноземців? Ліміту ніби ще не вводили.

Зараз ви читаєте новину «Ліміт на здоровий глузд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути