вівторок, 11 вересня 2018 00:05

Гості виграють удвічі більше матчів

Скасування виїзних голів стало б чудовим рішенням. Щоб зрозуміти, наскільки це правило неактуальне, пригадаємо, навіщо його придумали. Були дві головні причини: перегравання всім остаточно набридли. Їх організація дорого коштувала УЄФА, командам було важко добиратися. Як альтернатива підкиданню монети виїзні голи виглядали дійсно непогано.

Виїзні матчі в єврокубках були пекельно важкі. Лише у 16% гостьова команда перемагала. Часто гості "закривалися", сподіваючись на нічию.

Нинішній відсоток виїзних перемог у Лізі чемпіонів — 33%. Тобто гостьові матчі стали удвічі простішими, ніж на момент введення правила. А значущість виїзного гола не змінилася.

Середня результативність єврокубкових матчів із сезону-1962/63 по 1969/70, після якого правило почали використовувати у всіх турнірах УЄФА, — 2,94 гола за гру. За 21 сезон після цього, з 1970‑го до введення групового етапу в Лізі чемпіонів, — 2,53.

Це значне скорочення. Висновок: щонайменше, введення правила виїзного гола збіглося з падінням результативності у футболі й не зупинило цей процес. Щонайбільше — воно стало частиною цього процесу. Адже поведінка гостей майже не змінилася, а господарі стали грати обережніше, побоюючись виїзного гола.

Саме тому поширена реакція "не треба скасовувати — без них стане більше автобусів" категорично неправильна. Правило спочатку було спрямоване на боротьбу з оборонним футболом і провалило це завдання.

Автобусів (так називають захисну систему гри, коли команда тримає в обороні вісім-дев'ять футболістів. — ГПУ) у будь-якому випадку стане більше, тому що прі­рва між багатими і бідними зростає. Скасування виїзного гола, ймовірно, пригальмує цей процес. Це дозволить господарям грати сміливіше, а гості отримають шанси для контратак, які зараз у мільйон разів крутіші, ніж у 1960-х.

Мода на атакувальних тренерів і високий пресинг у Лізі чемпіонів зробили матчі на виліт минулого сезону чарівними. Це аномалія, пов'язана зі сміливими рішеннями окремих менеджерів. Це також ілюстрація того, яким може стати європейський футбол, якщо додати в нього більше сміливості. Система ж, як і раніше, заохочує боязкість. Чудовий момент, щоб її змінити.

Зараз ви читаєте новину «Гості виграють удвічі більше матчів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути