середа, 08 жовтня 2008 18:12

Футзал може потіснити футбол

По телевізору показують чемпіонат світу з футзалу. Так тепер офіційно зветься гра у футбол п"ять на п"ять на гандбольному полі з гандбольними  воротами. За останні двадцять років вона із простої забави аматорів перетворилася на пристойне міжнародне видовище. Великі турніри з футзалу збирають глядачів, викликають зацікавленість телебачення та спонсорів.

Але на відміну від того ж гандболу чи водного поло, які є по суті різновидами гри у футбол руками та гри у футбол на воді, футзал не повноцінний вид спорту, як і пляжний, він є різновидом гри у футбол. Тому футзальні гравці не мають власних національних федерацій, а підпорядковані, як у своїх країнах, так і на міжнародному рівні, федерації зі справжнього футболу, тобто ФІФА.

Раніше це було нормально. Завдяки ФІФА різновиди гри у "малий футбол" чи "міні-футбол", в який усюди грали за різними правилами, об"єднали й класифікували. Тепер є затверджені міжнародні правила, регламент тощо. Та згодом стало зрозуміло, що футзал високого рівня — це абсолютно окремий вид спорту. Гравці у футзал, на відміну від звичайних футболістів, мають іншу техніку гри, фізичну підготовку, тактику. Не кожний хороший футболіст може стати хорошим футзалістом і навпаки.

Колись кращі футболісти могли одночасно грати в хокей, або у два хокеї. На кшталт знаменитого росіянина Всеволода Боброва, який у 1940-х роках грав за збірні СРСР із футболу, хокею та хокею з м"ячем. Тепер так неможливо. Великий спорт потребує вузької спеціалізації. Феноменальний норвезький біатлоніст Бйорндален так і не зміг стати чемпіоном у звичайних лижних перегонах. А феноменальні футболісти і не збираються переходити у футзал. Бо там, по-перше, грошей платять менше, а по-друге, є свої гравці, які виробляють із м"ячем на підлозі неймовірні речі.

Маючи можливість бачити футзал у виконанні бразильців, починаєш розуміти, що саме футзал із пляжним футболом є для них ближчими, ніж британський різновид футболу з полем у 110 м завдовжки. Ці чарівники м"яча вже грають у футзал за європейські клуби. Матчі відбуваються у палацах спорту, а телебачення вчиться показувати 5х5 у всіх тонкощах.

Якщо так продовжуватиметься, футзал може потіснити футбол. Або забере в нього частину популярності. І в нас теж. Бо команда України з футзалу — одна з найсильніших у світі.

Зараз ви читаєте новину «Футзал може потіснити футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути