Ексклюзиви
середа, 16 січня 2008 18:11

Футбол і ПДВ

Засідання бюро Професіональної футбольної ліги України завжди видавалися мені трохи сюрреалістичними. Дивно було спостерігати, як поважні ніби мужі з серйозним виглядом обговорюють контракти футболістів-професіоналів, віртуозно оминаючи все, що стосується оплати їхньої "праці" у вигляді біганини здебільшого порожніми чи напівпорожніми вітчизняними футбольними аренами. Виглядає так, що дізнатися у ПФЛ про суми зарплат наших футбольних професіоналів складніше, ніж довідатися у полоненого на війні партизана про місцезнаходження його загону.

Власне, ніхто про це у бюро ПФЛ досі як слід і не запитував. Окрім "обов"язкових внесків" у сумі в декілька тисяч "умовних одиниць" — саме так рахує кошти українська (!) футбольна ліга. Ними бюро ПФЛ регулярно карає вітчизняні клуби. Про інші гроші мова на засіданнях практично ніколи не йшла. Аж поки дніпропетровський "Дніпро" не зажадав отримати від донецького "Шахтаря" компенсацію за півзахисника Костянтина Кравченка у розмірі $5 млн без урахування ПДВ — податку на додану вартість.

Немає жодного сумніву, що це рішення буде скасовано

Залишимо без коментарів таку неймовірну вартість прав на послуги звичайного загалом футболіста. Повернемося до бюро ПФЛ, що було не на жарт стурбоване отим ПДВ. Бо ж раніше ні про яке ПДВ ніхто не говорив. А цікаво, чи був урахований цей податок у численних контрактах і трансферах, що циркулюють у нашому футболі? Хто платив, а хто не платив? І взагалі, чому інформація про зарплату футболістів, за твердженням гендиректора ФК "Дніпро" Андрія Стеценка, суворо секретна? Від кого секрети? Може, від податкових органів? Чи від футбольних уболівальників, яким не вважають за потрібне повідомляти, які гроші отримують футболісти їхньої улюбленої команди? Що приховувати порядному клубу від своїх прихильників? Тим паче про своє небажання платити ПДВ із отриманих за гравця $5 млн, чи точніше 25 млн 50 тис. грн, футбольний клуб "Дніпро" роздзвонив практично на весь світ!

Про рішення бюро ПФЛ з приводу суперечки між "Дніпром" і "Шахтарем" говорити немає чого. Відому мудрість, що, коли не знаєш, як робити, слідуй закону, у згаданому футбольному органі давно перетлумачили по-своєму: "Не знаєш, як робити — роби, як це треба донецькому "Шахтарю". Тому і рішення у суперечці між клубами щодо ПДВ було прийняте на користь "Шахтаря". Немає жодного сумніву, що воно буде скасовано Федерацією футболу України, яка, коли не знає, як робити, практично завжди робить не так, як ПФЛ.

Не думаю, що прецедент суперечки про те, кому платити податок на додану вартість, стане прикладом для інших наших футбольних органів. У нас і без них є кому займатися тим ПДВ.

Зараз ви читаєте новину «Футбол і ПДВ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути