Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2007 15:18

Федотенко набрав 200 очок

14 лютого український нападаючий Руслан Федотенко, 28 років, отримав 200-те очко (106 шайб + 94 передачі) в північноамериканській Національній хокейній лізі. "Тампа Бей Лайтінґ", за яку виступає Федотенко, зустрічалася з "Фінікс Койотс". Український крайній форвард віддав дві результативні передачі й допоміг своєму клубові перемогти — 5:3.

— 200 очок для Федотенка далеко не межа, — розповідає "ГПУ" перший українець у НХЛ Дмитро Христич, 37 років. — У команді він виступає давно. З партнерами, наскільки я розумію, повне взаєморозуміння. Не буде травм та обмінів — цей показник Руслан подвоїть.

Христич у регулярних чемпіонатах НХЛ набрав 596 очок.

— Ну так я ж і виступав у Лізі понад десять років, — веде далі Дмитро. — Взагалі статистика — важлива річ. Від неї, принаймні за моїх часів, залежав розмір зарплатні.

Народився Федотенко в Києві. У 16 років поїхав до Фінляндії. Рік грав у місцевій юніорській лізі, а потім вирушив за океан. До "Філадельфії" — свого першого енхаелівського клубу — українець потрапив через драфт (щорічний ярмарок молодих талантів з усього світу, яких обирають клуби НХЛ. — "ГПУ"). 2000-го Руслан дебютував у НХЛ і в першому ж матчі віддав результативну передачу. 2002-го Федотенко встиг виступити за збірну України на Олімпіаді й перейти до "Тампи".

Через два роки українець досяг найвищої вершини світового хокею — виграв Кубок Стенлі. Цього не вдавалося ані Дмитрові Христичу, ані Олексієві Житнику. У вирішальному сьомому матчі Кубка Стенлі 2003/04 "Тампа" перемогла "Калгарі" — 2:1. Обидві шайби на рахунку Федотенка.

На початку нинішнього сезону в НХЛ — шостого для Федотенка — він закинув 100-ту шайбу в регулярному чемпіонаті. На це лівий крайній форвард "Тампи" витратив 395 матчів.

Зараз команда Федотенка бореться за вихід до Кубка Стенлі. Туди потрапляють по 8 команд із кожної Конференції — Західної та Східної. "Тампа" йде шостою на Сході. Для українського уболівальника було б краще, аби "Тампа" якомога швидше закінчила сезон. Можливо тоді нападаючий допоможе нашій збірній на чемпіонаті світу, який стартує 27-го квітня в Москві.

А в боротьбі за Кубок президента — трофей, яким нагороджують переможця регулярного чемпіонату і який закінчиться 8 квітня, — лідирує "Нешвілл".

Киянина Антона Бабчука, який торік виграв Кубок Стенлі разом із "Кароліною", перевели до фарм-клубу "Олбані". Тепер він виступатиме в нижчій північноамериканській лізі — АХЛ.

Сакік — найкращий серед діючих гравців

Найкращий бомбардир НХЛ усіх часів — Вейн Ґретцький. У нього 2857 очок. На 2-му місці з 1887 пунктами Марк Мессьєр, третій — Горді Хоу, в якого 1850 очок. Серед діючих хокеїстів найкращий показник у центрфорварда "Колорадо" Джо Сакіка, 37 років. Він має 1534 очки і йде десятим. 15 лютого він закинув 600-ту шайбу і став 17-м гравцем, хто підкорив цей рубіж. А у списку бомбардирів нинішнього чемпіонату лідирує центрфорвард "Піттсбурга" Сідні Кросбі, 19 років. У нього 88 очок.

Зараз ви читаєте новину «Федотенко набрав 200 очок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути