четвер, 03 липня 2008 17:27

Долю Євро-2012 вирішать у вересні

Європейська футбольна федерація (УЄФА) не повинна відбирати в України та Польщі право на проведення Євро-2012. Про це заявив президент УЄФА Мішель Платіні, 53 роки.

— В УЄФА немає запасного варіанта, і ми розглядаємо Україну та Польщу як майбутніх господарів турніру, — каже Платіні. — Зробимо все і навіть більше, аби турнір відбувся там, де заплановано. Проблеми можуть виникнути лише у випадку, якщо в Києві та Варшаві не будуть готовими стадіони для проведення матчів.

У середу Платіні прибув до Варшави, де зустрічався з президентом країни Лехом Качинським та керівником уряду Дональдом Туском. Учора в другій половині дня голова європейського футболу відвідав Київ і говорив із прем"єр-міністром Юлією Тимошенко та президентом України Віктором Ющенком.

25–26 вересня у французькому місті Бордо відбудеться засідання виконкому УЄФА. Його члени тоді й приймуть остаточне рішення — чи проводити Євро-2012 в Україні та Польщі.

Якщо в УЄФА немає запасного плану щодо Євро-2012, то міжнародна футбольна федерація (ФІФА) припускає дискваліфікацію Південноафриканської республіки як господаря Кубку світу-2010.

Причина: недостатні темпи розвитку інфраструктури — затримується на рік здача головного стадіону турніру в Йоганнесбургзі.

— Хоча застосування запасного варіанту малоймовірне, — переконаний президент ФІФА Зепп Блаттер, 72 роки. — Хіба що природна катастрофа завадить.

Також Блаттер пообіцяв безкоштовно поширити 150 тис. квитків на матчі Мундіалю. Їх дадуть місцевим жителям, більшість із яких неспроможна купити перепустки.

Фінальний турнір Євро-2012 пройде з 9 червня по 1 липня. Платіні пропонував перенести змагання на серпень, щоб футболісти змогли відпочити після сезону. Але підтримки пропозиція не мала через збіг у часі Євро із кваліфікаційними матчами Ліги чемпіонів та фінального турніру Олімпіади.

УЄФА проте стурбована проблемою перевтоми футболістів. Колишній тренер збірної Нідерландів Марко ван Бастен пропонує зробити кількість команд у національних чемпіонатах однаковою — 18.

— Італія, Іспанія та Англія мають по 20 команд у вищій лізі і грають більше, ніж Німеччина з її 18 командами. Справедливо, щоб усі мали тотожну кількість матчів і футболістів у заявці — по 25, — вважає ван Бастен.

Платіні його підтримує, але наголошує, що систему проведення європейських чемпіонів визначають виключно національні асоціації. Вони виступають за збільшення кількості учасників фінальної частини європейської першості. Імовірно, що на Євро-2016 гратимуть не 16, а 24 команди. Затвердити цю пропозицію мають у Бордо.

Зараз ви читаєте новину «Долю Євро-2012 вирішать у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути