середа, 15 березня 2006 17:23

Дискваліфікація допомогла народити сина

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Після народження дітей Людмила Блонська втратила координацію руху
Після народження дітей Людмила Блонська втратила координацію руху

Легкоатлетка Людмила Блонська, 28 років, тиждень тому виграла "зальний" чемпіонат світу у багатоборстві. Позавчора її успіх вшановували у прес-центрі НСК "Олімпійський". Накрили стіл, на якому були бутерброди, виноград, вино і горілка. Пили без чемпіонки світу. Вона в цей час легко давала інтерв"ю нашій газеті.


Перед чемпіонатом світу націлювалися тільки на перше місце?

— Ні, що ви! Думала, якщо "влізу" у п"ятірку — і то добре. До чемпіонату набирала максимум 4325 очок. І то у 2001 році. Взагалі змагання у приміщеннях не мій пріоритет. Там змагаються у п"яти видах, а мені звичніше боротися у семи. Я й відбиралася на зимовий чемпіонат світу за літніми результатами. Після того як швидше за всіх пробігла 60 метрів, почала мріяти про призове місце. Ну, а коли у висоту стрибнула на 184 сантиметри, зрозуміла, що перше місце не віддам. Залишався останній вид — 800 метрів. Там від тактики багато залежало. Пробігла непогано. І навіть ядро, як для себе, штовхнула добре. Хоча з ним у мене завжди проблеми. То на 12 метрів жбурну, то — на 14. Мабуть тому, що після народження дітей повністю втратила координацію руху. І на "висоті" це позначалося. Ніяк не могла підібрати оптимальну дистанцію для розбігу. Скоротили її, бо вісім кроків я уже не витримувала.

Чоловік змінив тактику: я кричу, а він мовчить

Відсутність через травму фаворита — Кароліни Клюфт зі Швеції — полегшило ваше завдання?

— Звичайно. Клюфт — легкоатлетка сильна й досвідчена. "Золота" б так просто не віддала. Ну, з нею ми ще позмагаємося на чемпіонаті Європи.

Ви тренуєтесь під керівництвом свого чоловіка. Важко?

— Дуже. Я емоційна людина. Коли втомлююся, можу зірватися, нагримати. Навіть якщо неправа. На Сергієві я теж "відриваюся". І на тренуваннях, і вдома. А потім замовкаю. Не будеш же горлати, якщо у відповідь ані слова.

У вас двоє дітей. Це не заважає тренуванням?

— Аніскільки. Я ставлю своїх дітей вище, ніж спорт. На відміну від інших спортсменок. Вони кажуть: спочатку заробимо, а потім будемо народжувати. Ну, коли два роки тому мене дискваліфікували за допінг, вибору не було. Вирішила народжувати сина. Та й чоловік наполіг. Хоча жили ми всього два місяці. А якби не дискваліфікація, то народжувала б після Олімпіади-2004.

Діти, чотирирічна Іринка та півторарічний Сашко, — мої найпалкіші уболівальники. Коли після фінішу забігу на 800 метрів я впала на доріжку без сил, донька біля телевізора заплакала. Тітка додзвонилася до мене, передала слухавку доньці і лише після моїх слів Іринка заспокоїлася.

У вас тоді сили справді закінчилися?

— Так. Я нічого у день старту не їла: ні йогуртів, ні бананів. Хоча замовляла їх, але організатори не забезпечили. Втратила за той день 4 кілограми, і зараз важу 58.

Як відзначили "золото"?

— Два дні відходила від фізичного та психологічного стресу. На третій пішли з чоловіком до ресторану в готелі. Посиділи, випили трохи червоного вина.

У Москві вас нагороджував Сергій Бубка. Що він вам сказав, вручаючи медаль?

— Привітав з 8 Березня (сміється). І побажав продовжувати у тому ж дусі.

Я втратила за той день 4 кілограми, і зараз важу 58

Чому два роки тому вас дискваліфікували?

— Якби ж я знала... Знайшли заборонений препарат станазолол. Я його ніколи не вживала.

Чим станазолол корисний?

— Не знаю. Спитайте у тих, хто його приймав.

Захистити себе не намагалися?

— Писала листи, зверталася до Міжнародної федерації легкої атлетики (ІААФ). Але чиновники звідти відповідали: обговоренню не підлягає.

За перемогу на чемпіонаті світу Блонська одержить 40 000 доларів.

— Це призові від ІААФ, — уточнює Людмила. — Надійдуть вони влітку. Потім сплачу з цих грошей податок — 13 відсотків. Що робитиму з рештою, поки що не знаю.

Окрім призових від ІААФ, Блонська, як і інший чемпіон світу, бігун Іван Гешко, отримає гроші від Міністерства у справах сім"ї, молоді та спорту. Звичайно, скромніші — півтори тисячі доларів.

Зараз ви читаєте новину «Дискваліфікація допомогла народити сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути