Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2007 18:28

"Динамо" потребує тренера

Аби знайти причини невдач київського "Динамо" у міжнародних, а віднедавна й у внутрішніх змаганнях, немає потреби лізти у глибокі нетрі футбольної теорії чи законів сучасного менеджменту. Цю причину яскраво показала заміна тренера Анатолія Дем"яненка на тренера Йожефа Сабо, що сталася після поразки команди від італійської "Роми" у стартовому матчі нинішньої Ліги чемпіонів.

Із властивою для себе відвертістю новий-старий тренер "Динамо" розповів про безліч недоліків, що мали місце у підготовці довіреного йому колективу. Від власне тренувального процесу до психологічної підготовки гравців. Якби про таке заявив тренер, який щойно прибув до "Динамо", це прозвучало б нормально. Звалювати все на попередника — нормальна практика будь-якого "свіжого" керівника. Але ж сам Сабо постійно працював у клубі на посаді віце-президента, був у курсі всіх подій у команді, та жодного разу ніяких зауважень щодо роботи Анатолія Дем"яненка не висловлював. Навпаки: усі члени "Динамо" — від президента клубу Ігоря Суркіса до гравців — стверджували, що підготовка йде за планом і команда має "побігти" якраз у період матчів Ліги чемпіонів. Як побігли й куди прибігли динамівці у перших двох матчах що з Дем"яненком, що із Сабо, всі добре бачили. Виправдовуватися тим, що в Києві "Динамо" програло не так безнадійно, як у Римі, і вбачати в цьому прогрес, як робить це той же Сабо, щонайменше несерйозно.

Як побігли й куди прибігли динамівці у перших двох матчах, усі добре бачили

У "Динамо" немає поставленої гри. І Сабо чи будь-який інший тренер, навіть найкращий у світі, цієї гри за тиждень-другий не створить. Тим більше, що бажання робити це у керівництва клубу не спостерігається. Ні для кого вже не секрет, що жоден із тренерів "Динамо", які працювали з командою після Валерія Лобановського, не був повністю незалежним у своїх рішеннях. Він тією чи іншою мірою виконував побажання Ігоря Суркіса. Вони, звісно ж, були найкращими. Але ще ніде й ніколи подібна практика не приносила сталого результату.

Без нормального тренера, який у своїй роботі оглядатиметься лише на себе й не допускатиме будь-якого втручання у свою роботу, позитивні зрушення у нинішньому "Динамо", швидше за все, неможливі. У цьому контексті не зовсім зрозумілими є надії на ще одного менеджера — Реваза Чохонелідзе. Його взяли на роботу на спеціально створену для нього адміністративну посаду.

За всіх часів роль менеджера футбольної команди, як би він не називався — хоч президентом клубу, хоч першим секретарем ЦК КПУ, полягала в тому, щоб знайти для команди тренера й створити для його роботи належні умови. Замість цього той же Йожеф Сабо — теж менеджер — береться сам тренувати "Динамо".

Нещодавно стало відомо, що влітку тренером "Динамо" ледь не став француз Жерар Ульє. Можливо, й тепер для команди шукають справжнього тренера, а не "кризового менеджера", роль якого поки що не зовсім вдало виконує Йожеф Сабо. Якщо це справді так, то шукати тренера для "Динамо" треба чим швидше.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" потребує тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути