Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 17:00

Чому у шведів немає медалей

У Швеції триває чемпіонат світу з біатлону. Господарі поки що не здобули на ньому жодної медалі. І можливо, й не здобудуть. Чому так? Чому команда країни, де чи не все населення з дитинства стоїть на лижах, де неймовірна кількість комфортних трас для занять різними видами зимового спорту, не виграє? Чому нагороди дістаються навіть білорусам та українцям, які не мають для тренувань не те що таких самих умов, як  шведи, а взагалі ніяких? Де логіка?

Гадаю, що слід повернутися до джерел.

Українські лижники та біатлоністи, які представляють нашу країну на міжнародних змаганнях, уже давно не є верхівкою піраміди масового спорту. Вони являють собою групу низькооплачуваних професіоналів, які цілий рік готуються до світових виступів, причому готуються здебільшого за кордоном.

Бо вдома тих трас практично немає. Міцні спортсмени разом із професійними тренерами майже щороку "чіпляються" хоч за якусь медаль на міжнародних змаганнях, чим тішать наше національне самолюбство й піднімають наш спортивний престиж. Вони ніби гладіатори, які приносять себе в жертву, віддають сили і здоров"я, щоб представити на світовій арені український лижний спорт та біатлон, який на них і закінчується.

Наші стають на лижі не заради здоров"я і розваг, а щоб заробити собі на життя

У шведів же професіоналів у нашому розумінні практично немає. Більшість тамтешніх лижників та біатлоністів — аматори, які займаються спортом у вільний час. Десятки чоловіків та жінок щовечора виходять на яскраво освітлені лижні траси задля власного задоволення й не збираються жертвувати здоров"ям заради медалей. Вони катаються на свіжому повітрі, а кілька разів на рік дивляться міжнародні змагання, на яких із останніх сил біжать українці, білоруси, молдавани, румуни, болгари, китайці, корейці... Усі ті, хто стає на лижі не заради здоров"я і розваг, а щоб заробити собі на життя.

Поки що Україна вища за Швецію в командному заліку чемпіонату світу з біатлону. Втішаймося цим по телевізору. Бо в нас лижних та біатлонних перегонів немає. А у шведів є! Вони й без медалей зароблять на цьому чемпіонаті чимало грошей. Щоб потім стати на лижі й покататися просто для себе.

Я теж би так хотів, але до Швеції далеко. Тому й надалі буду просто вболівати за наших медаленосних біатлоністів.

Зараз ви читаєте новину «Чому у шведів немає медалей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути