пʼятниця, 19 квітня 2019 00:55

"Аякс" здолав "Ювентус" та "Реал"

Автор: REUTERS
  Нападаючий ”Аякса” Душан Тадич (праворуч) протистоїть захисникові ”Ювентуса” Алексу Сандро
Нападаючий ”Аякса” Душан Тадич (праворуч) протистоїть захисникові ”Ювентуса” Алексу Сандро

— Коли "Аякс" востаннє грав у півфіналі Ліги чемпіонів, я ще не народився, — каже 19-річний Матейс Де Лігт, центральний захисник та капітан нідерландської команди.

1997-го італійський "Ювентус" та "Аякс" грали у 1/2 фіналу. До вирішального матчу тоді пройшов "Ювентус". Зараз "Аякс" узяв реванш — вирішальний м'яч забив Де Лігт. Команда з Амстердама пройшла до четвірки найкращих, де зустрінеться з "Тоттенхемом".

У 1/8 фіналу "Аякс" здолав найтитулованіший клуб Європи — іспанський "Реал". Вирішальною стала виїзна зустріч, у якій нідерландці відіграли домашню поразку — 1:2. З "Ювентусом" завдання було легше, бо матч в Амстердамі закінчився нічиєю — 1:1.

Тактика чемпіона Італії на поєдинок була очевидною — пресингувати суперника, атакувати його гравців у той момент, коли вони приймають м'яч. Це дозволяло нівелювати головний "козир" амстердамців — швидкість. Поки "Ювентусу" вдавалося "прихоплювати" опонента — вони не мали особливих проблем у захисті. Хоча й в атаці діяли одноманітно, розраховуючи використати навіси на Роналду. Це спрацювало після кутового, "Ювентус" відкрив рахунок, але в першому таймі встиг пропустити.

Другий засвідчив очевидну перевагу "Аякса". Гості діяли в улюбленому стилі — швидко передавали м'яч один одному, постійно рухалися без нього. Виявилося, що трійка півзахисників "Ювентуса" не відповідає матчу такого рівня, а обороні бракує лідера — Джордіо К'єлліні не грав через травму. "Аякс" створив достатньо моментів, аби забивати після багатоходових комбінацій, але переможний гол був після банального розіграшу кутового.

Поточні успіхи "Аякса" засвідчили, що нідерландський футбол долає кризу. Тамтешня збірна здобула срібло Кубка світу-2010, а за чотири роки стала третьою, проте пропустила два останні великі турніри. Поява Де Лігта, півзахисників Де Йонга та Де Беека повертає збірну Нідерландів на провідні позиції у світовому та європейському футболі. Приміром, у червні команда змагатиметься у "Фіналі чотирьох" Ліги націй.

1995 року "Аякс" виграв свій четвертий кубок Ліги чемпіонів. Тренував команду Луї ван Гаал, майбутній наставник "Барселони", збірної Нідерландів та "Манчестер Юнайтед". Очевидно, влітку топ-клуби Англії, Німеччини, Італії активно запрошуватимуть нинішнього тренера "Аякса" Еріка тен Хаага.

Зараз ви читаєте новину «"Аякс" здолав "Ювентус" та "Реал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути