Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2007 18:59

Яшин не радив Рудакову багато падати

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Євген Рудаков сім разів був чемпіоном СРСР. Він тримає стрічку з нагородами
Євген Рудаков сім разів був чемпіоном СРСР. Він тримає стрічку з нагородами

Євген Рудаков, 65 років, тричі визнавався найкращим голкіпером Радянського Союзу. Володар Кубка кубків-1975 та європейського Суперкубка, нині він тренує дітей на динамівській базі на Нивках. Домовився про зустріч, зателефонувавши на домашній телефон Рудакова, —мобільного він не має.

Ви — один із небагатьох динамівців, хто після завершення кар"єри не зробив її в професійному клубі. Чому?

— Я ще під час активних виступів вирішив для себе, що згодом перейду на розміреніший ритм життя. Адже я по 250–300 днів на рік не бачив сім"ї. Щоб в особистому житті все було добре, потрібно приділяти увагу й дружині, й доньці, й сину, який з"явився пізніше. До Івано-Франківська та Кременчука, де тренував місцеві "Спартак" у 79-му й "Кремінь" у 94-му, потрапив стихійно. Мене просто попросили допомогти командам на певному етапі. Щодо іншого – у мене були пропозиції очолити команди вищої ліги, допомогти в їх становленні, але я відмовлявся.

У світовій практиці важко пригадати успішного тренера-воротаря. Хіба що Діно Дзоффа, який з "Ювентусом" виграв Кубок УЄФА, а зі збірною Італії — друге місце на Євро-2000. Чому так?

— Спочатку багато воротарів працювали помічниками головних тренерів. Пізніше у футболі сформувалося окреме амплуа – тренера воротарів. Його й уподобали багато голкіперів, які вирішили присвятити себе тренерській діяльності. У нас такої посади ще не було. Наприклад, мене з Банниковим тренували Коман, Терентьєв, Петрашевський. В основному – били по воротам і "навішували", аби відпрацьовувати гру на виходах.

250–300 днів на рік не бачив сім"ї

Ваш ігровий стиль був прагматичним. Нині, коли навчаєте дітей, прищеплюєте їм таку ж манеру?

— Коли я приїжджав до збірної СРСР, Лев Іванович Яшин мені завжди говорив: "Женя, не треба багато падати. Потрібно брати своє за рахунок досвіду та вибору місця. Той, хто намагається бути артистичним, рідко досягає успіху в нашій справі. Навіщо тобі ця гімнастика? Це зайве".

Чи є помилка, про яку згадуєте й сьогодні?

— У 1967 році, коли ми приймали московське "Динамо". Вели 2:1, потім гості зрівняли рахунок, а десь на 85-й хвилині я припустився жахливого ляпу — не сконцентрувався, не контролював ситуації і пропустив м"яч між ніг від Геннадія Гусарова. Ми поступилися 2:3. Після цього спересердя навіть хотів закінчити кар"єру. Маслов умовляв, щоб не робив дурниць.

Кого з нападаючих, проти яких довелося грати, вважаєте найсильнішим?

— Німця Ґерда Мюллера. Він у 1972-му забив мені шість м"ячів у двох матчах. Ще — Едуарда Стрельцова. Я познайомився з ним, коли потрапив у торпедівський дубль. На тренуваннях частенько бив по моїх воротах. Удари Едуарда Анатолійовича (так я його називав, незважаючи на різницю у віці в чотири роки) добре запам"ятав. А ось у матчах, коли я був уже в "Динамо", Стрельцов мені не забивав жодного разу. Дуже цікаво й складно водночас було протистояти Анатолію Банішевському.

1942, 5 січня — Євген Рудаков народився у Москві
1960 — почав грати за московське "Торпедо"
1962 — перейшов до київського "Динамо"
1971 — найкращий футболіст СРСР
1972 — срібний призер чемпіонату Європи, бронзовий — Олімпіади
1975 — виграв Кубок кубків та Суперкубок Європи
1977 — закінчив кар"єру
Семиразовий чемпіон СРСР. У складі збірної СРСР провів 48 матчів. Одружений, має доньку та сина

Зараз ви читаєте новину «Яшин не радив Рудакову багато падати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути