Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 15:04

Англійці зробили свій футбол найкращим у світі

З останніх футбольних матчів по телевізору запам"яталися дві картинки. Перша — на трибуні стадіону "Енфілд Роуд" у Ліверпулі плачуть уболівальники лондонського "Арсеналу", який програв господарям поля на останніх хвилинах. Друга — на трибуні стадіону "Динамо" в Харкові міліція гамселить кийками фанатів дніпропетровського "Дніпра", який програв "Металісту" на останніх хвилинах. Два світи — дві системи, як сказали б років 20 тому, коли було навпаки. Плакали в нас, а билися у Ліверпулі.

Що ж сталося? Чи то ми так наздогнали Англію, чи то вона повернулася до наших реалій часів розвинутого соціалізму? Гадаю, процес ішов паралельно. В Англії за 20 років зробили футбол найкращим у світі. І от — побувати на матчі між найкращими англійськими командами уболівальники мріють, не шкодуючи жодних грошей. Майже як у нас 20 років тому, коли на хорошу гру квитки перепродували спекулянти. Наш футбол за цей час став таким, на який і безплатно не завжди хочуть іти. Почали пускати безплатно. А на таке ходять самі знаєте хто. Чи можна собі уявити, як міліція колотить кийками по головах фанатів, які заплатили за квитки хоча б по 50 грн? Не можна. Тому що той, хто заплатив такі гроші, буде дивитися матч, а не горлати пісні з матюками й напрошуватися на бійку.

Поліціянтів на стадіоні під час футболу аж… 17

Англійці зрозуміли це через кров, коли майже 23 роки тому фанати "Ліверпуля" стали причиною загибелі людей на фінальному матчі Кубка чемпіонів. Тепер кожен англійський стадіон — це футбольний театр із дорогими квитками й усіма зручностями. Уболівальники в тому самому Ліверпулі співають на трибунах так, що Червонопрапорному хору Радянської армії місця мало буде. У буквальному розумінні цього слова — всі квитки на фанатську трибуну продані на кілька років наперед. А поліціянтів на стадіоні під час футболу аж… 17. Сам там був і це все чув і бачив.

Бачив, як співають від щастя і плачуть від відчаю багаті люди, яких уже ніколи ніхто не буде бити на трибунах. Наші фанати теж інколи плачуть. Плачуть, як бідні, яких побито за їхні ж… Отож-бо, що не за гроші. За гроші не б"ють. За гроші поважають.

Минулого місяця фанати "Динамо" образилися на керівництво львівського стадіону, яке запропонувало їм купити квитки на футбол. Не ображатися вони мали б, а дякувати. Бо уболівальникові краще бути багатим і неушкодженим, ніж бідним і побитим.

Зараз ви читаєте новину «Англійці зробили свій футбол найкращим у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути