Ексклюзиви
субота, 06 березня 2021 11:09

Зіграно перший матч чемпіонату України з футболу

6 березня 1992 року в Одесі відбувся 1-й матч чемпіонату України з футболу.

О 17:00 розпочався гра між "Чорноморцем" та "Карпатами". Саме цей поєдинок став першим в історії чемпіонатів незалежної України.

Завершилася зустріч бойовою нічиєю 2:2. Автором 1-го голу в незалежній історії став гравець "Карпат" Анатолій Мущинка, який забив на 22-й хв. матчу. Також у матчі відзначився Юрій Сак, Андрій Телесненко за "Чорноморець", а Роман Толочко забив ще один гол за "Карпати".

Автор: ФК "Карпати"
 

У цей день також було зіграно ще один поєдинок у сусідньому з Одесою Миколаєві. Там місцевий "Евіс" завдяки голу Миколи Павлова здолав шепетівський "Темп".

1-й сезон чемпіонату України з футболу став перехідним. Він тривав усього пів року. Це сталося через те, що останній чемпіонат СРСР закінчився восени 1991-го, а Федерація футболу України вирішила проводити чемпіонати за календарем "осінь-весна", щоб синхронізувати їх із більшістю європейських чемпіонатів і єврокубковим сезоном.

Клуби було розбито на 2 групи по 10 команд у кожній. Переможця чемпіонату та бронзового призера мав визначити матч переможця груп та 2 команд відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усміхнений Лобановський тримав ручку на колінах, роздаючи автографи жителям містечка на Тернопільщині

1-м чемпіоном України стала сімферопольська "Таврія", яка у фіналі обіграла "Динамо" завдяки голу Сергія Шевченка. Бронзові нагороди виборов "Дніпро", який виявився сильнішим за "Шахтар".

За результатами сезону "Таврія" здобула путівку до Кубка Чемпіонів, "Чорноморець" — до Кубка Кубків, а "Динамо" — до Кубка УЄФА.

Зараз ви читаєте новину «Зіграно перший матч чемпіонату України з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути