пʼятниця, 18 серпня 2017 21:00

"Зараз ми захищаємося за 45 метрів від наших воріт" - тренер "Шахтаря"
9

Тренер донецького "Шахтаря" Нуну Кампуш розповів про чемпіонський сезон команди, поділився очікуваннями від Ліги чемпіонів і зізнався, чому під час матчів не дивиться на м'яч.

Кампуш працює першим помічником Паулу Фонсеки. У своєму дебютному сезоні в Україні портагульський тренерський штаб виграв чемпіонат і Кубок України. Цей сезон "гірники" почали з виграшу Суперкубка України. Після п'яти стартових турів прем'єр-ліги "Шахтар" іде на другій позиції на одне очко відстаючи від "Динамо".

24 серпня "Шахтар" дізнається суперників у груповому етапі Ліги чемпіонів.

Автор: Тарас Подолян
  Наші гравці провели чудовий сезон і тепер просто зобов'язані повторити це — Нуну Кампуш
Наші гравці провели чудовий сезон і тепер просто зобов'язані повторити це — Нуну Кампуш

Як оціните свій перший сезон в Україні одним словом?

Чудовий, - не вагаючись каже Кампуш. - Давайте подивимося на труднощі, які нам довелося пройти. Ми не граємо в Донецьку, команда залишилася без підтримки вболівальників, абсолютно всі матчі ми проводимо на виїзді, у нас велика кількість перельотів та переїздів. "Шахтареві" протистоять такі сильні суперники, як київське "Динамо", яке грає у своїй атмосфері. Саме тому я можу визнати минулий сезон неймовірним за все те що і як ми змогли досягти.

У команді відбулося багато змін в порівнянні з минулим. Наш стиль гри зовсім відрізняється від того, що в "Шахтарі" було раніше. Ми виграли чемпіонат з великим відривом від "Динамо" (14 очок - Gazeta.ua). Десь навіть ми самі не могли очікувати, що все так добре складеться.

Про що свідчить такий великий розрив в очках між вами і киянами?

"Динамо" - дуже сильна команда. Це вони завжди показували в матчах проти "Шахтаря". Є дуже велика заслуга саме в тому, що ми змогли досягти. Ми не тільки виграли практично всі зустрічі з киянами. Також ми перемагали інші команди чемпіонату. В цьому вся різниця.

Колишній гравець "Шахтаря" Василь Кобін сказав, що "гірники" не стали сильнішими, просто "Динамо" здало. Вас не зачіпають його слова?

Різниця між нами та іншими командами у всіх на видноті. Це не пов'язано з тим, що інші стали слабшими. "Шахтар" став набагато сильнішим колективно. Ми демонструємо зовсім інший стиль гри. Різниця в очках у минулому сезоні показує, що ми набагато сильніші.

Наш стиль гри зовсім відрізняється від того, що в "Шахтарі" було раніше

Без яких гравців "Шахтар" не виграв би чемпіонство?

Не хотів би нікого виділяти. "Шахтар" має бути сильним, як команда. Абсолютно всі футболісти мають грати за колектив. "Шахтар" буде сильним, якщо залишатиметься єдиною командою.

Я не кажу про те, що гравці не оцінюються. Ми їх дуже цінуємо та оцінюємо. Але вони чудово знають, що прогресуватимуть перебуваючи в команді.

Наскільки вам комфортно працювати з українськими футболістами?

В плані комунікації наш перекладач Максим Нагорський завжди з Паулу. Ми постаралися вивчити деякі російські слова, щоб вносити корективи у дії гравців у певні моменти гри. Ми завжди їм допомагаємо, звертаючись до них російською. І за одним словом вони чудово розуміють, що ми хочемо їм сказати.

До всіх футболістів ми ставимося абсолютно однаково. З українцями, як і з гравцями інших національностей, у нас не виникає проблем у роботі. Вони — великі професіонали і завжди по максимуму віддаються команді. Наші гравці провели чудовий сезон і тепер просто зобов'язані повторити це. Ми хочемо захистити титул чемпіона України.

Автор: Тарас Подолян
  Вимоги в жодному випадку не змінюються, а тільки ростуть. Як для гравців, так і для нас самих — Нуну Кампуш
Вимоги в жодному випадку не змінюються, а тільки ростуть. Як для гравців, так і для нас самих — Нуну Кампуш

Ви здобули з "Шахтарем" всі внутрішні трофеї в Україні. Вперше виграли чемпіонство. Як після цього змінилося ваше становище в тренерському світі?

Наш престиж виріс. Зараз ми відчуваємо переслідування інших команд. І воно набагато відчутніше, ніж це було раніше. Це все результат нашої роботи у "Шахтарі". Тренерський штаб, гравці, персонал змогли підняти імідж клубу.

У Португалії слідкують за вашою роботою в "Шахтарі"?

Так. Паулу — дуже престижний на батьківщині. Найкращі португальські та інші іноземні клуби стежать за роботою Фонсеки.

Ви вперше працюєте другий сезон в одній команді. Як відчуття?

Нам дуже комфортно. По-перше, нам подобається бути тут. По-друге, наша робота в минулому сезоні вже принесла певні плоди команді. Футболісти вже знають, що ми хочемо від них. Наші вимоги в жодному випадку не змінюються, а тільки ростуть. Як для гравців, так і для нас самих.

Ви часто змінювали команди. Це випадковість чи є якась закономірність?

Слава Богу, що ми не залишалися більше одного сезону в клубі. Ми проводили чудову роботу і на нашому горизонті з'являлися кращі команди, з якими ми підписували контракт. "Шахтар" повинен був заплатити "Бразі" компенсацію, щоб привезти нас в Україну.

У випадку з "Шахтарем" фінанси були не найважливішими. Робота тут — це великий виклик для нас

Як відреагували на пропозицію "Шахтаря"?

Було кілька клубів, які цікавилися нами. В тому числі і команди, які пропонували нам більше грошей. Але у випадку з "Шахтарем" фінанси були не найважливішими. Ми довго не думали над цією пропозицією. Робота тут — це великий виклик для нас. Два роки команда не вигравала чемпіонат. Ми повірили, що можемо змінити майбутнє "Шахтаря".

Які клуби вас запрошували?

Некоректно їх зараз називати.

Наскільки складно було очолити команду після Мірчі Луческу, який 12 років тренував "Шахтар"?

Труднощі на початку були не через гравців чи попередника, я через наш стиль гри. Нам потрібно було багато змінити. На початку у гравців завжди виникає якась недовіра. Це нормально. З часом футболісти зрозуміли, що цей спосіб підвищить їх потенціал та якості. Вони повірили в нашу роботу. Зараз наші гравці можуть грати в найкращих командах Європи.

Португалець Марку Сілва з чемпіонату Греції потрапив в англійську Прем'єр-лігу. Як це зробити тренеру з чемпіонату України?

Результати і стиль нашої гри можуть привести нас в найкращі команди світу. В минулому у нас були можливості працювати в одному з топ-чемпіонатів. Зараз ми знаходимося у великому клубі. Якщо ми продовжимо показувати гарні результати, то абсолютно нормально, що найкращі команди світу можуть зацікавитися нами.

Автор: Тарас Подолян
  Потрібно захищатися в зоні набагато вище від своїх воріт. Також зараз піднімається питання пресингу — Нуну Кампуш
Потрібно захищатися в зоні набагато вище від своїх воріт. Також зараз піднімається питання пресингу — Нуну Кампуш

Як змінилася ваша робота з командою у порівнянні з першим сезоном?

Не дуже сильно. Ми змінили маленькі тактичні деталі. Команда відчуває себе комфортніше, адже всі знають, що мають робити. Це результат нашої роботи в першому сезоні. Коли ми приїхали сюди, то наші вимоги були в новинку для гравців. Вони демонстрували зовсім інший стиль гри. Захисники опікали суперників індивідуально, а зараз ми захищаємося в зоні в 45 метрах від наших воріт. Це ще один доказ того, що командна робота має бути настільки добре вибудувана, щоб приносити такі результати.

Ми звертаємо увагу на дуже багато деталей. Якщо на початку минулого сезону гравцям потрібно було глобально зрозуміти, що таке зонний захист, то сьогодні їм потрібно захищатися в зоні набагато вище від своїх воріт. Також зараз піднімається питання пресингу. Це все маленькі деталі, які вибудувані один з одним і взаємозалежні.

"Шахтар" програв "Динамо" в чемпіонаті України. Ми проаналізували гру і зрозуміли, що це не заслужений результат

Коли наші гравці атакують, то мають розуміти більш детально, які позиції і зони їм потрібно займати. Наші вимоги виросли саме до маленьких деталей. В минулому вони ще не знали, як себе позиціонувати. Зараз для них це вже просто, тому потрібно просто відшліфувати деталі.

Хлопці чудово себе показують. Відчувається їх величезна віддача. Я впевнений, що так триватиме протягом всього чемпіонату.

Задоволені стартом сезону "Шахтаря"?

Ми ніколи не задоволені на всі 100%, адже ми не виграємо всі матчі. Ми здобули ще один трофей — Суперкубок України. Але ми програли "Динамо" в чемпіонаті України. Ми проаналізували гру і зрозуміли, що це не заслужений результат. Решту матчів ми виграли, але все одно є куди рости і в чому додавати. Ми перфекціоністи. Це і добре, і погано. Є дуже великі вимоги до гравців, щоб досягти ідеалу. Але ми чудово розуміємо, що його не існує. Тому дуже важливо бути поряд з ідеалом.

Автор: Тарас Подолян
  Намагаюсь дивитися у протилежний бік від того, де знаходиться м'яч. Мені потрібно коригувати дії футболістів, які не беруть участь в атаці - Нуну Кампуш
Намагаюсь дивитися у протилежний бік від того, де знаходиться м'яч. Мені потрібно коригувати дії футболістів, які не беруть участь в атаці - Нуну Кампуш

Яка ваша зона відповідальності?

Дуже часто ми розбиваємо нашу команду на дві групи. Захисники тренуються окремо з Паулу. Півзахисники і гравці лінії атаки працюють в іншій групі зі мною. В цей час ми відпрацьовуємо наші маленькі деталі кожен по своїй частині.

Також в нас є колективний аналіз, де весь тренерський штаб обговорює матчі. Ми завжди намагаємось покращити якісь дрібниці. Паулу керує нашою тренерською командою. В кожного з помічників є ще багато своїх завдань. Фонсека завжди знає чого він хоче і як зробити так, щоб команда додавала.

Висока результативність "Шахтаря" в минулому сезоні — це ваша заслуга?

Ні, - сміється. - Це все завдяки Паулу. Він є лідером і працює глобально. Все що я індивідуально відпрацьовую з гравцями - це все після розмови з Фонсекою. Трапляється і так, що я працюю із захисниками також. Наша робота дуже взаємопов'язана.

Захисники тренуються окремо з Паулу. Півзахисники і гравці лінії атаки працюють в іншій групі зі мною

Що ви робите під час матчів?

Намагаюсь дивитися у протилежний бік від того, де знаходиться м'яч. Поясню чому так. Паулу тримає в полі зору зону, в якій гравці володіють м'ячем. Мені потрібно коригувати дії футболістів, які не беруть участь в атаці. Дуже часто я даю підказки гравцям, які зовсім не пов'язані із зоною перебування м'яча.

Дуже важливо, щоб футболісти були готові до того моменту, коли ми втратимо м'яч. Також я проводжу розбір нашого наступного суперника.

А ще ви відповідаєте за скаутинг. Розкажіть детальніше про цю частину своєї роботи.

Ми хочемо мати свою базу гравців, які можуть нас зацікавити в майбутньому. Як в "Шахтарі" так і в будь-якій іншій команді. Я вже багато років цим займаюся. Дуже важливо знайти футболістів, які мають необхідні нам якості і характеристики для різних позицій.

Вважаю, що дуже важливо мати таку базу даних. Коли клубу будуть потрібні новачки, ми завжди зможемо запропонувати 2, 3 чи 4 гравців різного амплуа. Але це більше внутрішня робота нашого тренерського штабу. Клуб не просив нас про це. Я займаюся нашою базою футболістів і надаю інформацію Паулу.

Автор: Тарас Подолян
  У минулому сезоні в деяких матчах ми проводили ротацію і продовжували виступати на високому рівні — Нуну Кампуш
У минулому сезоні в деяких матчах ми проводили ротацію і продовжували виступати на високому рівні — Нуну Кампуш

Чому португальський тренерський штаб "Шахтаря" не підписав жодного португальця?

В команді і так чудові гравці. Ми зрозуміли, що не варто привозити із собою футболістів. Команда показує чудову віддачу і ми повністю віримо в наших підопічних. Наші гравці додають з кожним днем все більше і більше. Важлива не національність футболіста, а його якості.

Як оціните перспективи двох придбань "Шахтаря" - нападника Густаво Бланко-Лещука і захисника Давіда Хочолави?

Хочолава — футболіст з потенціалом. Він дістався клубу безкоштовно. Його чекає дуже цікаве майбутнє у "Шахтарі". Зараз він ще адаптується до нашої системи гри у захисті.

На Бланко теж чекає гарне майбутнє у команді. Він також ще адаптується до вимог своєї позиції. Новачкам потрібен ще деякий час, щоб інтегруватися в нашу гру.

Зрозуміли, що не варто привозити із собою футболістів. Ми повністю віримо в наших підопічних

Прогрес якого футболіста можете відзначити за час роботи в "Шахтарі"?

Коли ми почали працювати, то великим сюрпризом для нас стала вся команда. Колективно "Шахтар" показав себе дуже добре. Звичайно, хтось з гравців швидше зрозумів наші вимоги, а іншим для цього знадобилося більше часу. Але тепер вже у всіх є розуміння нашої гри. У минулому сезоні в деяких матчах ми проводили ротацію і продовжували виступати на високому рівні. Це можливо тому, що абсолютно всі гравці розуміють чого ми хочемо.

В "Шахтаря" чітка позиція стосовно орендованих футболістів — не грати проти своєї команди. Звідки це пішло?

В Португалії це є законом. Футболіст йде в оренду в інший клуб і грає проти своєї команди. В матчі він забиває автогол чи привозить пенальті у свої ворота. Що всі говоритимуть? Скажуть, що цьому гравцеві заплатили. Для самого футболіста буде краще, щоб він не грав проти свого клубу. Йому може просто не пощастити, а люди цього не зрозуміють. Казатимуть, що він зробив так навмисне. Це певний спосіб захистити самого гравця. В інших європейських чемпіонатах так все і функціонує.

Коли клуб бере в оренду футболіста, то повинен знати, що цей гравець не зможе виступити проти своєї команди. Але він може допомагати абсолютно в усіх інших матчах чемпіонату.

Автор: Тарас Подолян
  Ми хочемо виграти чемпіонат і зовсім не важливо з якою різницею в очках - Нуну Кампуш
Ми хочемо виграти чемпіонат і зовсім не важливо з якою різницею в очках - Нуну Кампуш

Як ви використовуєте 15 хвилин перерви в матчі?

Спочатку даємо футболістам перших 5 хвилин на відпочинок. В цей час тренерський штаб старається вийти з роздягальні і обговорити події першого тайму. Потім ми всі повертаємося, зачиняємо двері і Паулу каже гравцям, що потрібно покращити і в яких аспектах. Також Фонсека дає якісь індивідуальні вказівки футболістам.

Звичайно, є різні ситуації, але найчастіше розмова у перерві залежить від подій у першому таймі. Як в плані захисту так і атаки.

Заміни плануєте до матчу?

Ніколи такого не робимо. Гра сама нам показує, які зміни варто зробити. Ми можемо навіть перейти на іншу тактичну схему.

З яким "Динамо" вам було важче - Реброва чи Хацкевича?

Це два різних наставника. Некрасиво з мого боку їх порівнювати. "Динамо" продовжує бути дуже сильним суперником. Наші матчі — це завжди дуель до кінця, де переможцем може стати кожен.

У минулому сезоні ми зробили щось надприродне — майже побили рекорд самого Валерія Лобановського

Якою, на ваш погляд, буде чемпіонська гонка в цьому сезоні?

Ми хочемо виграти чемпіонат і зовсім не важливо з якою різницею в очках. У минулому сезоні ми зробили щось надприродне — майже побили рекорд самого Валерія Лобановського. В певний момент ми могли відірватися від другого місця на рекордну кількість пунктів. Думаю, це ненормально. Хай це буде збалансований і важкий чемпіонат до кінця.

Чому "Динамо" вилетіло від "Янг Бойз" з Ліги чемпіонів?

У киян трохи незаслужений результат в цьому протистоянні. Так само, як і наш результат з "Янг Бойз" у минулому сезоні. Нам потрібно дивитися на свою команду і старатися бути сильними. Ця невдача може зробити "Динамо" ще більш компактними і згуртованими.

Автор: Тарас Подолян
  Якщо нам вдасться пройти груповий етап Ліги чемпіонів, то це означатиме, що "Шахтар" досягнув чимало - Нуну Кампуш
Якщо нам вдасться пройти груповий етап Ліги чемпіонів, то це означатиме, що "Шахтар" досягнув чимало - Нуну Кампуш

"Шахтар" буде сіяним з першого кошика при жеребкуванні Ліги чемпіонів. Це дає команді якісь бонуси?

В теорії так, а на практиці - можливо і ні. "Реал" Мадрид буде в першому кошику, а "Барселона" то в другому. Хто з них сильніший? Тому нам знадобиться трохи везіння при жеребкуванні. У третьому і четвертому кошиках суперники теж дай Боже.

На який результат "Шахтар" може замахнутися в цій Лізі чемпіонів?

Треба розуміти, що команда не часто виходила з групи. Якщо в нас вийде пройти через груповий етап, то це означатиме, що ми вже зробили щось особливе. Те, що не трапляється з командою в кожному сезоні. А далі все залежатиме від жеребкування.

Чи готові ви пожертвувати чемпіонатом України заради виходу "Шахтаря" у чвертьфінал Ліги чемпіонів?

Наша головна мета — це чемпіонат України. Зрозуміло, що ми хочемо віддати все, що ми можемо в Лізі чемпіонів, але нам протистоятимуть найкращі світові команди. Рівень складності цих матчів буде просто зашкалювати. Якщо нам вдасться пройти груповий етап, то це означатиме, що "Шахтар" досягнув чимало. Наші амбіції — вигравати абсолютно всі матчі. Але ми чудово розуміємо всю складність Ліги чемпіонів.

Паулу Фонсека в плані тактики є одним з найкращих тренерів у світі

Ніколи не думали розпочати кар'єру головного тренера?

Ми з Паулу почали свою співпрацю 12 років тому. На початку ми працювали вдвох. Пізніше до нас приєдналися інші тренери.

Я працюватиму помічником Паулу до того моменту, поки він цього хотітиме. Я відчуваю свою важливість і значимість в нашому тренерському штабі. Я відчуваю, що допомагаю Фонсеці. Хочу і надалі працювати з одним з найкращих тренерів світу.

Я знаю багатьох наставників, я прочитав багато книг і спілкуюся з багатьма гравцями з топових команд. Паулу в плані тактики є одним з найкращих у світі. Якщо говорити про лідерство, то минулий сезон сам за себе все сказав. Нам вдалося поставити свою гру і виграти все, що ми запланували.

Що вас вразило за час життя в Україні?

Мені дуже подобається в Києві. Тут багато красивих місць, історичних пам'яток та ресторанів. Коли моя сім'я приїжджає до мене, то їм дуже подобається культурна частина міста. Ми себе почуваємо тут, як вдома.

Також мені подобаються Львів, Харків та Одеса. Вперше я побачив Львів, коли "Брага" зустрілася з "Шахтарем" в Лізі Європи. Тоді в мене була нагода погуляти містом.

Закордоном не завжди бачать реальну картину як Києва, так і всієї України. В Європу дуже часто доходять новини тільки про війну.

В Україні відчувається любов людей до футболу. Вболівальники приходять на стадіон і підтримують свої команди. Немає великих конфліктів з фанатами суперника. Але щоб на матчі ходило більше глядачів потрібні хороші поля і команди, які демонструють відкритіший футбол. Потрібно щось міняти в цьому плані.

Автор: Тарас Подолян
  Ми себе почуваємо в Україні, як вдома — Нуну Кампуш
Ми себе почуваємо в Україні, як вдома — Нуну Кампуш

Бліц

Чим би ви займалися, якби не футбол?

Мав би свій бар на пляжі. Навіть два.

Ким себе бачите за 5 років?

Працюватиму асистентом Паулу Фонсеки. Насправді наше життя так радикально змінилося за останні 5 років, що я не знаю, що трапиться в наступні 5. Можливо, ми будемо працювати в найкращих клубах Європи.

Що вас злить у футболі?

Поразки. Важко спати після них. Я відкритий і позитивний до того моменту, коли ступаю на поле. В роботі я дуже зосереджений.

Який стадіон в Україні вразив вас найбільше?

"Металіст". Скористаюсь моментом, щоб запросити всіх і кожного приходити на наші матчі.

Найкращий гравець УПЛ?

Це наші футболісти (сміється).

Хто з молодих гравців "Шахтаря" зробить найбільшу кар'єру?

У 18 років про це важко сказати. У нас є багато футболістів, які можуть досягнути вершин. Але це залежить від їх роботи та віддачі, а всі якості для цього в них є.

Про що ви можете говорити годинами?

Про футбол.

Яку фразу ви найчастіше кажете футболістам?

Приберіть м'яч із зони пресингу.

Подія, яка довела до сліз.

Якщо говорити про виграші трофеїв, то це не викликає в мене якихось великих емоцій. Це просто оцінка нашої роботи. З "Шахтарем" ми виграли три трофеї. Я думаю, що в клубі залишилися дуже задоволені нашим минулим сезоном.

Автор: shakhtar.com
  Нуну Кампуш і Паулу Фонсека працюють разом вже 12 років
Нуну Кампуш і Паулу Фонсека працюють разом вже 12 років

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіть коли гравці качають прес, даємо їм м'яч у руки: як тренується "Шахтар"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога в матчах з великими командами — це питання одного метра": як працює аналітика в "Шахтарі"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мені подобається 40% ідей Моуріньйо, і 60% - Гвардіоли"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не маємо права скаржитися, коли така ситуація в країні" - Ігор Дуляй

Зараз ви читаєте новину «"Зараз ми захищаємося за 45 метрів від наших воріт" - тренер "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути